- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
(nie robiłam) - przepis z Soli i Pieprzu
125 g mąki orkisz.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g orzechów laskowych + 80 g orzechów włoskich - zmielonych
1 jajko
cynamon
sól
80 g brązowego cukru
150 masła
100 g galaretki z pigwy
sok z cytryny
calvados
750 g jabłek (te na zdjęciu mają czerwoną skórkę )
2 łyżki cukru
100 g orzechów włoskich
konfitura z borówek
mąkę i proszek przesiać, wymieszać z orzechami, wysypać na stół usypując kopczyk. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu i szczyptę soli, posypać brązowym cukrem. Wokół wgłębienia rozłożyć zimne masło pokrojone w płatki.
Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki zawinięte w folię spoż. (45 min)
Formę 24 cm natłuścić.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
formę wyłożyć ciastem razem z brzegami
Galaretkę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami Calvadosu, Jabłka pozbawić gniazd nasiennych ,pokroić w cieniutkie plasterki (wszerz) i natychmiast obtoczyć w galaretce, na chwilę w niej zostawić a następnie rozłożyć na cieście.
Piec ok 45 min.
Wyjąc z piekarnika
w małym rondelku rozpuścić 2 łyżki cukru. Dodać 100 g posiekanych orzechów i mieszając skarmelizować.
4 łyżki konfitury z borówek wymieszać i udekorować nią ciasto. Na koniec ciasto ozdobić orzechami w karmelu
125 g mąki orkisz.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g orzechów laskowych + 80 g orzechów włoskich - zmielonych
1 jajko
cynamon
sól
80 g brązowego cukru
150 masła
100 g galaretki z pigwy
sok z cytryny
calvados
750 g jabłek (te na zdjęciu mają czerwoną skórkę )
2 łyżki cukru
100 g orzechów włoskich
konfitura z borówek
mąkę i proszek przesiać, wymieszać z orzechami, wysypać na stół usypując kopczyk. Zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu i szczyptę soli, posypać brązowym cukrem. Wokół wgłębienia rozłożyć zimne masło pokrojone w płatki.
Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki zawinięte w folię spoż. (45 min)
Formę 24 cm natłuścić.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
formę wyłożyć ciastem razem z brzegami
Galaretkę wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny i 2 łyżkami Calvadosu, Jabłka pozbawić gniazd nasiennych ,pokroić w cieniutkie plasterki (wszerz) i natychmiast obtoczyć w galaretce, na chwilę w niej zostawić a następnie rozłożyć na cieście.
Piec ok 45 min.
Wyjąc z piekarnika
w małym rondelku rozpuścić 2 łyżki cukru. Dodać 100 g posiekanych orzechów i mieszając skarmelizować.
4 łyżki konfitury z borówek wymieszać i udekorować nią ciasto. Na koniec ciasto ozdobić orzechami w karmelu