Pieczone udka w majonezowo-ketchupowej polewie*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Właśnie dziś robiłam i przypomniało mi się jakie są dobre i jak ładnie wyglądają:

3-4 udka z kurczaka
ok.3-4 łyżek majonezu
ok. 3-4 łyżek ketchupu( najlepiej pikantnego)
sól, pieprz, czosnek granulowany
bułka tarta

Udka natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem i zostawić na conajmniej 1 godzinę. Majonez wymieszać z ketchupem i posmarować po wierzchu ułożone w naczyniu do pieczenia udka. Piec pod przykryciem ok. 0,5 godziny, potem odkryć, posypać bułką tartą i dopiekać jeszcze ok 20 minut.
Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości udek.

P.S na 1 udko 1 łyżka majonezu+1 łyżka ketchupu.

Załączniki

• udka_001a.jpg
    udka_001a.jpg
    51.1 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Dziś też upiekłam i mam zdjęcie:
kurczak5.jpg

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,020
1
38
Strasznie dawno je robiłam z "przepisów czytelników" z Poradnika, jak byłam na macierzyńskim??
W każdym bądź razie były b. smaczne:))

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
A ja nie wiem skąd mam, ale wszystko możliwe, bo ja bardzo dużo korzystam z przepisów czytelników, tylko, że niektóre rzeczy mam na kartkach popisane i nie pamiętam potem skąd mam przepis.

Wrz 13, 2004
4,167
0
0
Miałem podobny przepis na piersi z kurczaka. Posmarowane ostrym keczupem, albo chili, na to paski papryki, cebulka, na to majonez i żółty ser. Zapiec w piekarniku. Rewelacja
icon_smile.gif

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,020
1
38
Miałem podobny przepis na piersi z kurczaka. Posmarowane ostrym keczupem, albo chili, na to paski papryki, cebulka, na to majonez i żółty ser. Zapiec w piekarniku. Rewelacja
icon_smile.gif
te chili to trochę nie dla mnie, ale Mojemu Menżowi spodobałoby się na pewno:) i chyba popełnię ten sposób podania w następny weekendzik. A w ogóle to kiedyś robiłam jeszcze udka na kapuście, takie tam: udka z przyprawami połozone na kapuście kiszonej i pieczone w piekarniku. Połączenie prawie karkołomne, ale jak się to spróbuje organoleptycznie to smakuje bardzo dobrze.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
No dobra, przewertowałam część swoich zbiorów poradnika domowego, i rzeczywiście znalazłam przepis na "wyborne udka z majonezem" tak dokładnie było to zatytułowane. Przepis podpisany jest Danuta Nikolska i nieznacznie, ale różni się od tego, który ja zamieściłam, nie wykluczone, że p. Danuta też go skądś wzięła. A może to Ona go wymyśliła, a ja dostałam podobny kogoś innego. W każdym bądź razie swój mam zapisany z zeszycie już od dość dawna. W tym z "Poradnika" jest podana 1 łyżka majonezu i 1 łyżka ketchupu na 4 udka, u mnie jest to 1 łyżka jednego i 1 łyżka drugiego na 1 udko. Podawane są też dokładne ilości mielonego czosnku, ja daję "na oko".

No i czy teraz jest już wystarczająca reklama tych udek, zrobi ktoś?

Wrz 13, 2004
4,167
0
0
Beatko, ja zrobię napewno. I to niebawem. A teraz napij się ziółek, nerwosolu albo cin cin :wink: :cheers: :cheers: :cheers: :dump: :mrgreen:

Dynka

Member
Wrz 18, 2004
2,917
0
0
ja juz chyba pisalam ze w kuchni nikt juz niczego nowego nie wymysli chyba, a szczegol pogrzebany w sposobie podania.????

Wrz 13, 2004
4,167
0
0
Podobno w muzyce też nie, wszystko już było, liczy sie aranżacja
icon_smile.gif

monk

Member
Gru 8, 2004
472
0
0
Jedno pytanie.

W jakiej temperaturze?

lidqa

Member
Wrz 17, 2004
5,856
0
0
ja jak to robie to pieke normalnie w 180 do miekkosci przykryte a potem odkrywam i 200 stopni tak na pol 20 minut do zrumienienia

monk

Member
Gru 8, 2004
472
0
0
Dzięki!!!
Właśnie je do piekarnika pakuję i tak sobie pomyślałąm że na 180 to zrobię.

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Wiecie co? W życiu nie myślałam, że majonez można piec, czy w ogóle na gorąco podawać! :shock:
Ale, jako że ja kurczakom nie mówię nie, to może kiedyś przy okazji spróbuję...
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Dzięki lidqa, że odpowiedziałaś za mnie na pytanie monk. Ja co do temperatury pieczenia nie lubię się wypowiadać, bo wiem, że są różne piekarniki. Ja mam kuchenkę i piekarnik na gaz i po prostu patrzę jak się zachowuje mięso czy ciasto. I albo zwiększam albo zmniejszam gaz. U mnie wskazówka termometru wskazuje zawsze przy pieczeniu ok. 220-250, ale ja sama nie wiem, czy ten termometr jest sprawny, bo może faktycznie ta temperatura jest tam inna.

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zrobiłam, i muszę powiedzieć, że owszem, niczego sobie. Jako że dałam łagodny ketchup, to wyszło delikatne. A ta skórka śmiesznie chrupiąca.
Dzięki. Chyba będę powtarzać.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy