racuszki z bananami*

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Zostały mi dwa banany - takie w sam raz do ciasta. <!--emoid:gruebel:--><!--endemo-->

A moje dziecko uwielbia racuszki. <!--emoid:denknach:--><!--endemo-->

Więc, niewiele myśląc wzięłam miskę, do której wlałam letnie mleko (ok. 2/3 szklanki), wsypałam trochę drożdży instant (0,25-0,5 łyżeczki?), łyżeczkę cukru, jajko, szczyptę soli, rozbełtałam i mieszając trzepaczką stopniowo wsypałam tyle mąki, by powstało ciasto gęstsze od naleśnikowego.

Do tego wciepałam <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo--> banany pociapane na drobne kawałki.

I wsadziłam do piekarnika z włączoną lampką, by ciasto troszkę zabąbelkowało...

Po jakiejś półgodzinie (czas na forum jakoś prędko leci <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo--> ) wzięłam patelnię, polałam na nią olejem, by całe dno było zakryte, rozgrzałam i na rozgrzany olej lałam/kładłam łyżką placuszki. Smażyłam na lekko rumiano, po czym przewracałam na drugą stronę, by się dosmażyły.

Usmażoną pierwszą partię racuszków przełożyłam na talerz z ręcznikiem papierowym do odsączania tłuszczu, a na patelnię następną partię...

Jak już wystygły na tyle, by dziecko mogło wziąć w łapki - przełożyłam trzy na talerzyk, posypałam lekko cukrem pudrem i polałam syropem czekoladowym.

A potem następne trzy... <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo-->

Dziecko wrąbało wszystkie. <!--emoid:banana:--><!--endemo-->
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tosia

Member
Sie 8, 2005
30
0
0
ja robię naleśniki z bananami tzn na usmażony naleśnik kłade pół banana przekrojony w zdłuż i zawijam a nastpnie obsmażam na oleju, na koniec posypać cukrem pudrem. polecam i pozdrawiam
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
To właśnie te moje były przejrzałe. Jak do ciast bananowych.
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy