Sagan pełen różności

kamila

Moderator
Członek ekipy
Wrz 13, 2004
11,874
0
0
Do zrobienia tego pysznego dania potrzebujemy:

126be.jpg

19tx.jpg


* ziemniaki
* cebulę
* marchewkę
* paprykę
* pieczarki
* kapustę
* zapeklowane mięsko lub zwykłą kiełbaskę
* ew. boczek
* sól, pieprz

Dno gara i boki wykładamy liśćmi kapusty. Potem układamy warstwami ziemniaki, cebulkę, mięsko, paprykę i pieczarki, ponownie ziemniaki aż do wyczerpania składników. Każą warstwę przyprawiamy. Na wierzchu układamy liście kapusty, całość porządnie dociskamy i zamykamy gar. Można wlać odrobinkę wody lub np. piwa. Wstawiamy w żar ogniska. Co jakiś czas obracamy saganem. Po ok. godzinie sprawdzamy, czy składniki są już miękkie.

Smacznego
 

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
w moich rodzinnyc stronach dawaliśmy jeszcze kawałki kurczaka.

Ależ mi sie przypomniały "stare dobre czasy" :roll:
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Na allegro widzialam, byly z zeliwa, ale bardzo drogie.
 

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Robia je również kolo mnie http://www.bostal.com.pl/ Bliżej sie nie interesowałam garami na duszonki, bo juz mam, ale chyba pojade do Blachowni. Wok mnie urzekł. Nie mam pojecia, czy mozna kupic bezpośrednio w odlewni, trzeba tam zadzwonić.
 

MariuszB

Member
Lip 2, 2007
22
0
0
Arabeska @ 23 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=454042Kiedyś często urzadzlismy ogniska - wcześniej nie slyszalam o takim sposobie ale musi byc pyszne
icon_smile.gif


Kamilo - taki gar to skąd brać i z czego musi być zrobiony?
W wersji współczesnej, przy braku czasu, można to samo zrobić w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku
icon_smile.gif
Ja wiem, że nie będzie aromatu ogniska ani nastroju, ale jedzonko i tak będzie na pewno pyszne
icon_smile.gif