- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
Do zrobienia tego pysznego dania potrzebujemy:
* ziemniaki
* cebulę
* marchewkę
* paprykę
* pieczarki
* kapustę
* zapeklowane mięsko lub zwykłą kiełbaskę
* ew. boczek
* sól, pieprz
Dno gara i boki wykładamy liśćmi kapusty. Potem układamy warstwami ziemniaki, cebulkę, mięsko, paprykę i pieczarki, ponownie ziemniaki aż do wyczerpania składników. Każą warstwę przyprawiamy. Na wierzchu układamy liście kapusty, całość porządnie dociskamy i zamykamy gar. Można wlać odrobinkę wody lub np. piwa. Wstawiamy w żar ogniska. Co jakiś czas obracamy saganem. Po ok. godzinie sprawdzamy, czy składniki są już miękkie.
Smacznego
* ziemniaki
* cebulę
* marchewkę
* paprykę
* pieczarki
* kapustę
* zapeklowane mięsko lub zwykłą kiełbaskę
* ew. boczek
* sól, pieprz
Dno gara i boki wykładamy liśćmi kapusty. Potem układamy warstwami ziemniaki, cebulkę, mięsko, paprykę i pieczarki, ponownie ziemniaki aż do wyczerpania składników. Każą warstwę przyprawiamy. Na wierzchu układamy liście kapusty, całość porządnie dociskamy i zamykamy gar. Można wlać odrobinkę wody lub np. piwa. Wstawiamy w żar ogniska. Co jakiś czas obracamy saganem. Po ok. godzinie sprawdzamy, czy składniki są już miękkie.
Smacznego