- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Pszenne szóstki wg Petry
Tlumaczenie
Zrodlo :http://www.petras-brotkasten.de
400g wody
24g drożdży świeżych
15g suchego zakwasu
6g słodu
12g soli
30g oleju
660g maki pszennej 550
ze składników zagnieść ciasto na końcu dodając olej. Zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Całość podzielić na 12 kawałków i uformować w lekko wydłużone bułeczki. Ułożyć po 6 sztuk obok siebie na wysypanej mąką ściereczce, przykryte zostawić do ponownego wyrosniecia. Po wyrośnięciu nakroić bułeczki w poprzek jednym pociągnięciem przez cały rząd. Piec w temperaturze 230stC do uzyskania złocistego koloru (ok. 40 minut).
Chlebek smakuje najlepiej świeży, reszta daje się dobrze zamrozić.
________________________________________________
15 g suchego zakwasu zamieniłabym na 1-2 łyżki zakwasu płynnego dodając zamiast słodu 1 łyżkę melasy. Najciekawszy w tym chlebku jest sposób łączenia poszczególnych bułeczek w zgrabny podluzny chleb.
Tlumaczenie
Zrodlo :http://www.petras-brotkasten.de
400g wody
24g drożdży świeżych
15g suchego zakwasu
6g słodu
12g soli
30g oleju
660g maki pszennej 550
ze składników zagnieść ciasto na końcu dodając olej. Zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Całość podzielić na 12 kawałków i uformować w lekko wydłużone bułeczki. Ułożyć po 6 sztuk obok siebie na wysypanej mąką ściereczce, przykryte zostawić do ponownego wyrosniecia. Po wyrośnięciu nakroić bułeczki w poprzek jednym pociągnięciem przez cały rząd. Piec w temperaturze 230stC do uzyskania złocistego koloru (ok. 40 minut).
Chlebek smakuje najlepiej świeży, reszta daje się dobrze zamrozić.
________________________________________________
15 g suchego zakwasu zamieniłabym na 1-2 łyżki zakwasu płynnego dodając zamiast słodu 1 łyżkę melasy. Najciekawszy w tym chlebku jest sposób łączenia poszczególnych bułeczek w zgrabny podluzny chleb.