Boeuf Bourguignon*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Moj najukochanszy "gulasz". 8-10 porcji, ale rzadko robilam z polowy.

2kg karkowki wolowej
1 lyzeczka musztardy
1 lyzeczka bazylii
1 lyzka soli
1/2 lyzeczki pieprzu

mieso pokroic w kostke i wymieszac z przyprawami

225g boczku (mozna obsmazyc na smalcu lub oleju)
20 perlowych cebulek (dawalam 4-5 nieduzych zwyklych cebul)

boczek wysmazyc i wyjac. Na tluszczu zrumienic mieso. Dodac pokrojona cebule, poddusic az bedzie miekka.
Teraz mozna przelozyc do szybkowara

Dodac
1 szkl sherry
2 szkl wina czerwonego
lisc laurowy
1 lyzeczka tymianku
4 lyzki natki

Dusic pod przykryciem ok 2 godzin, na malym ogniu. W szybkowarze ok. 45 min

Dodac
450 g pokrojonych w plastry pieczarek

i dusic dalsze 30 min

W razie potrzeby zagescic doadajc 3 lyzki maki rozbeltanej w 1/4 szkl wody.

PYCHA
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Kermiciu, a da sie bez sherry? Z samym winskiem?
Skwarki z boczku dodaje sie do duszenia czy wyrzuca?
Wyslalam Ptyska po poledwice wolowa, przyniosl zwyklego wola "bo ladnie wygladal"
icon_wink.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
da sie bez sherry

ja zamiast dodawalam troche syropy kukurydzianego albo cukru i czystej. tak z 1-2 lyzki na cala porcje. CHodzi o to, ze z mocniejszym alkoholem inaczej mieso sie zachowuje.
Skwarki uzyj do czegos innego. Smalec? jajko sadzone? salatka z brokula... Jesli chcesz zostawic w gulaszu dodaj razem z pieczarkami. Zeby zmiekly, ale nie stracily smaku.

ja na ogol nie daje pieczarek. Miesko jest pycha.
zahnlos.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Joasiu, twoj przepis wyglada cudnie, ale koniaku tez nie mam
icon_redface.gif
Wino jest w stalym uzyciu, ale mocnych alkoholi nie chce kupowac specjalnie do tego dania, bo za 2 tygodnie wyjezdzam i szkoda mi bedzie wyrzucic, a zabierac nie ma sensu. Raz kozie smierdz, robie bez.
Wlasnie konczy sie dusic, pachnie bosko. Skompilowalam obydwa przepisy- dorzucilam pomidory, czosnek i bulion. Zapowiada sie wspaniale
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Bylo!!! Wspaniale, aromatyczne, mieso wprost rozplywalo sie w ustach! Zupelnie oszalalam na jego punkcie, wchodzi do stalego repertuaru
cvety.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ciesze sie, bo czasem jest tak ze skomplikowana nazwa i spora lista skladnikow zniecheca. A tu akurat warto sie poswiecic chociazby od swieta.

szczerze mowiac te pomidory mnie zdziwily.
Przedkladam to mieso nad strogonowa wlasnie dlatego, ze tu nie ma wszechobecnych pomidorow.
Wystarczaja mi w sosach do spagetti, klopsow, itp.

najwazniejsze jest wino, mocniejszy alkohol, i cebula i ziola. Poza miesem oczywiscie
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Jeden pomidor strogonowa nie czyni, za to swietnie podkreca winny smak
lecker.gif
Nie widac go, ale przelamuje wytrawnosc.
Boszzzz, jakie to dobre bylo Zaba, odczuwam blogosc.
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
kermidt @ 3 Nov 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=193492Moj najukochanszy "gulasz". 8-10 porcji, ale rzadko robilam z polowy.
2kg karkowki wolowej
1 lyzeczka musztardy
1 lyzeczka bazylii
1 lyzka soli
1/2 lyzeczki pieprzu
mieso pokroic w kostke i wymieszac z przyprawami
225g boczku (mozna obsmazyc na smalcu lub oleju)
20 perlowych cebulek (dawalam 4-5 nieduzych zwyklych cebul)
boczek wysmazyc i wyjac. Na tluszczu zrumienic mieso. Dodac pokrojona cebule, poddusic az bedzie miekka.
Teraz mozna przelozyc do szybkowara

Dodac
1 szkl sherry
2 szkl wina czerwonego
lisc laurowy
1 lyzeczka tymianku
4 lyzki natki
Dusic pod przykryciem ok 2 godzin, na malym ogniu. W szybkowarze ok. 45 min
Dodac
450 g pokrojonych w plastry pieczarek
i dusic dalsze 30 min
W razie potrzeby zagescic doadajc 3 lyzki maki rozbeltanej w 1/4 szkl wody.
PYCHA
Czy nie zaistniała pomyłka? myślę, że 3 łyżek mąki nie da się rozbełtać w 1/4 szkl wody. (a może faktycznie się da?) Muszę spróbować
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
plaskie lyzki maki

ja mieszam widelcem i nigdy nie mialam problemu
moze mam male lyzki?
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zrobione, pyszniutkie i szybciutko wszamane
icon_biggrin.gif


2078027133_fe48c46eed.jpg
 

Załączniki

  • 2078027133_fe48c46eed.jpg
    2078027133_fe48c46eed.jpg
    105.3 KB · Wyświetleń: 2

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Bardzo smaczne danie - jego smak powalił mnie z nóg. Przyznam się, że przepis zmodyfikowałam, ale to dlatego, że ja "wybredna" smakowo jestem
icon_smile.gif
)


Modyfikacje:
z kilograma mięsa - i tak jest na dwa dni, choć Zulka już z nami wcina
dałam 2 łyżeczki musztardy, ziół tyle samo, co dla całej porcji, tylko soli mniej no i tymianku też mniej, dorzuciłam czosnek, nie miałam w domu sherry i dodałam trochę... uwaga... wiśniówki... i żeby nie było, że się zasugerowałam nazwą sherry
icon_smile.gif
Nie dodałam pieczarek, ale miałam tak strasznie wielką ochotę na paprykę, że zgrilowałam ją, obrałam ze skórki i dodałam w końcowej fazie gotowania. Z składników z poza listy w garnku wylądowały jeszcze: nieco octu balsamicznego i kilka ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę.
Smak możecie sobie wyobrazić
icon_mrgreen.gif


Ker, dziękuję Ci, bo przyznam Ci się, że dzięki Tobie i Twoim przepisom znów kocham gotowanie
bussi.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
he, he
icon_lol.gif

Sama sobie musze sie dopisac.
Smakuje genialnie z salatka z burakow z jablkiem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: