- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Moj najukochanszy "gulasz". 8-10 porcji, ale rzadko robilam z polowy.
2kg karkowki wolowej
1 lyzeczka musztardy
1 lyzeczka bazylii
1 lyzka soli
1/2 lyzeczki pieprzu
mieso pokroic w kostke i wymieszac z przyprawami
225g boczku (mozna obsmazyc na smalcu lub oleju)
20 perlowych cebulek (dawalam 4-5 nieduzych zwyklych cebul)
boczek wysmazyc i wyjac. Na tluszczu zrumienic mieso. Dodac pokrojona cebule, poddusic az bedzie miekka.
Teraz mozna przelozyc do szybkowara
Dodac
1 szkl sherry
2 szkl wina czerwonego
lisc laurowy
1 lyzeczka tymianku
4 lyzki natki
Dusic pod przykryciem ok 2 godzin, na malym ogniu. W szybkowarze ok. 45 min
Dodac
450 g pokrojonych w plastry pieczarek
i dusic dalsze 30 min
W razie potrzeby zagescic doadajc 3 lyzki maki rozbeltanej w 1/4 szkl wody.
PYCHA
2kg karkowki wolowej
1 lyzeczka musztardy
1 lyzeczka bazylii
1 lyzka soli
1/2 lyzeczki pieprzu
mieso pokroic w kostke i wymieszac z przyprawami
225g boczku (mozna obsmazyc na smalcu lub oleju)
20 perlowych cebulek (dawalam 4-5 nieduzych zwyklych cebul)
boczek wysmazyc i wyjac. Na tluszczu zrumienic mieso. Dodac pokrojona cebule, poddusic az bedzie miekka.
Teraz mozna przelozyc do szybkowara
Dodac
1 szkl sherry
2 szkl wina czerwonego
lisc laurowy
1 lyzeczka tymianku
4 lyzki natki
Dusic pod przykryciem ok 2 godzin, na malym ogniu. W szybkowarze ok. 45 min
Dodac
450 g pokrojonych w plastry pieczarek
i dusic dalsze 30 min
W razie potrzeby zagescic doadajc 3 lyzki maki rozbeltanej w 1/4 szkl wody.
PYCHA
Ostatnią edycję dokonał moderator: