- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Bardzo łatwe ciasto, przypominające po upieczeniu francuskie:
kostka sera białego
kostka margaryny
25-30 dag mąki
ser rozgnieść albo przepuścić przez maszynkę zagnieść z margaryną i mąką na gładkie ciasto. Gdyby było lepkie dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo.
Farsz do pasztecików zrobić według własnego uznania, ja zwykle biorę mięso z rosołu, przepuszczam przez maszynkę, dodaję cebulkę przysmażoną, sól, pieprz ew. jakieś inne przyprawy.
Ciasto rozwałkować, ułożyć na nim wałeczek z farszu, tak jak na zdjęciu:
zawinąć ciasto i dobrze skleić brzegi:
Pociąć ukośnie na kawałki:
Posmarować roztrzepanym jakiem i upiec na rumiano:
kostka sera białego
kostka margaryny
25-30 dag mąki
ser rozgnieść albo przepuścić przez maszynkę zagnieść z margaryną i mąką na gładkie ciasto. Gdyby było lepkie dosypać trochę więcej mąki, ale nie za dużo.
Farsz do pasztecików zrobić według własnego uznania, ja zwykle biorę mięso z rosołu, przepuszczam przez maszynkę, dodaję cebulkę przysmażoną, sól, pieprz ew. jakieś inne przyprawy.
Ciasto rozwałkować, ułożyć na nim wałeczek z farszu, tak jak na zdjęciu:

zawinąć ciasto i dobrze skleić brzegi:

Pociąć ukośnie na kawałki:

Posmarować roztrzepanym jakiem i upiec na rumiano:
