Szarlotka pod cytrynową bezą

Aletka

Member
Maj 4, 2005
78
0
0
źródło: kuchnia.o2
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 jajka (żółtka do ciasta),
- kostka masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Nadzienie:
- 2 kg niezbyt słodkich jabłek,
- 1/2 szklanki cukru,
- cynamon.

Beza:
- 4 białka,
- 1/2 szklanki cukru,
- kisiel cytrynowy w proszku

Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, ciasto wstawić do lodówki.

Jabłka zetrzeć na tarce, rozgotować z cukrem i cynamonem.

Białka ubić, dodać cukier, wsypać kisiel i wszystko to ubić robotem kuchennym.

Na blachę wysmarowaną tuszczem wykładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy, na to przekładamy ostudzoną masę z jabłek i na to białko.
Piec ok 40min w 180C

obraz0167gm.jpg