źródło: kuchnia.o2
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 jajka (żółtka do ciasta),
- kostka masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 2 kg niezbyt słodkich jabłek,
- 1/2 szklanki cukru,
- cynamon.
Beza:
- 4 białka,
- 1/2 szklanki cukru,
- kisiel cytrynowy w proszku
Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, ciasto wstawić do lodówki.
Jabłka zetrzeć na tarce, rozgotować z cukrem i cynamonem.
Białka ubić, dodać cukier, wsypać kisiel i wszystko to ubić robotem kuchennym.
Na blachę wysmarowaną tuszczem wykładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy, na to przekładamy ostudzoną masę z jabłek i na to białko.
Piec ok 40min w 180C
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 jajka (żółtka do ciasta),
- kostka masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 2 kg niezbyt słodkich jabłek,
- 1/2 szklanki cukru,
- cynamon.
Beza:
- 4 białka,
- 1/2 szklanki cukru,
- kisiel cytrynowy w proszku
Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, ciasto wstawić do lodówki.
Jabłka zetrzeć na tarce, rozgotować z cukrem i cynamonem.
Białka ubić, dodać cukier, wsypać kisiel i wszystko to ubić robotem kuchennym.
Na blachę wysmarowaną tuszczem wykładamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy, na to przekładamy ostudzoną masę z jabłek i na to białko.
Piec ok 40min w 180C
