IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Czosnkowa zupa z ciecierzycą i szpinakiem
AgusiaH
post 29 Oct 2004, 15:26
Post #1


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Pyszna, gęsta zupka o orientalnym rodowodzie.



2 łyżki oliwy
5 ząbków czosnku drobno posiekanych
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego
4 szkl. wody
0,5 kg ziemniaków
1 puszka ciecierzycy (ok.450g)
1 łyżka mąki kukurydzianej lub pszennej
150ml śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki pasty sezamowej tahini
200-300g świeżego szpinaku
pieprz cayenne
sól i czarny pieprz do smaku

Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać kminek i kolendrę. Smażyć jeszcze 1min. Wlać gorącą wodę i bulion. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 10 min. Dodać odsączoną ciecierzycę gotowac jeszcze ok. 5min, az ziemniaki beda miekkie. Dodac grubo posiekany szpinak i czosnek, roztarty z solą. Zagęścić mąką, wymieszaną ze śmietaną i pastą tahini. Doprawić solą i pieprzem. Podawać zupę posypana szczyptą pieprzu cayenne.

dodatkowe informacje: Najlepiej smakuje z pajdą razowego chleba.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Liska
post 30 Nov 2004, 16:01
Post #2


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.631
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 207



Agusiu, a czy mogę do tej zupy wykorzystać szpinak mrożony?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 1 Dec 2004, 00:50
Post #3


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Ja ja zawsze robie ze swiezym, wtedy takie fajne kawalki listkow w niej plywaja.
Ale z pewnoscia mozesz sprobowac z mrozonym. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bahus
post 1 Dec 2004, 01:09
Post #4


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 886
Dołączył: 16-September 04
Skąd: Poznań
Użytkownik nr: 49



Lepszy będzie z puszki (gdy nie ma świeżego). taki w kawałkach nie mielony. Zupa pycha.
Bahus
Go to the top of the page
 
+Quote Post
AgusiaH
post 13 Nov 2006, 22:32
Post #5


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.054
Dołączył: 20-September 04
Skąd: Porto, Portugalia
Użytkownik nr: 80



Dodalam tylko zdjecie, bo wlasnie kolejny raz robilam te zupe.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tatter
post 13 Nov 2006, 23:50
Post #6


kucharz-zawodowiec
**********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 7.253
Dołączył: 21-December 05
Użytkownik nr: 1.142



agusia...ale niesamowite te cienie...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kermidt
post 24 Nov 2006, 16:14
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 43.207
Dołączył: 17-September 04
Skąd: ottawa
Użytkownik nr: 59



zawsze polowalam na "cos innego z cieciorki"
a polaczenie ze szpinakiem - spelnienie marzen
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 15th July 2020 - 05:36