Czosnkowa zupa z ciecierzycą i szpinakiem

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Pyszna, gęsta zupka o orientalnym rodowodzie.

czosnekszpinakciecierzxwq2.jpg


2 łyżki oliwy
5 ząbków czosnku drobno posiekanych
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 łyżeczki mielonego kminku
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego
4 szkl. wody
0,5 kg ziemniaków
1 puszka ciecierzycy (ok.450g)
1 łyżka mąki kukurydzianej lub pszennej
150ml śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki pasty sezamowej tahini
200-300g świeżego szpinaku
pieprz cayenne
sól i czarny pieprz do smaku

Na oliwie zeszklić cebulę. Dodać kminek i kolendrę. Smażyć jeszcze 1min. Wlać gorącą wodę i bulion. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować 10 min. Dodać odsączoną ciecierzycę gotowac jeszcze ok. 5min, az ziemniaki beda miekkie. Dodac grubo posiekany szpinak i czosnek, roztarty z solą. Zagęścić mąką, wymieszaną ze śmietaną i pastą tahini. Doprawić solą i pieprzem. Podawać zupę posypana szczyptą pieprzu cayenne.

dodatkowe informacje: Najlepiej smakuje z pajdą razowego chleba.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Lepszy będzie z puszki (gdy nie ma świeżego). taki w kawałkach nie mielony. Zupa pycha.
Bahus
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
agusia...ale niesamowite te cienie...
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
zawsze polowalam na "cos innego z cieciorki"
a polaczenie ze szpinakiem - spelnienie marzen