Chleb z kminkiem i gałką muszkatołową

jobi

Member
Wrz 1, 2005
13,227
1
0
Chleb z kminkiem i gałką muszkatołową
Data: 12-06-2005
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:10
Kategoria: PIECZYWO.
Ilość porcji: 1
Kaloryczość 1 porcji: 2499 kcal
Składniki:
1/4 litra mleka
35 g drożdży -- świeże
2 łyżki masła -- miękkiego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałka muszkatułowa -- tartej
1 łyżka kminku -- można zmielić
1 sztuka jajka
50 dag mąki pszennej

Mleko lekko podgrzać.Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z mlekiem.Dodać masło,sól,gałkę,kminek i jajko.Do miski wsypać mąkę i dodać zaczyn.Ciasto wyrabiać,aż zacznie odklejać się od miski. Odstewić do wyrośnięcia (dwa razy tyle).Przełożyć do formy i odstawić na 20 minut.Piec w 175 stopniach C przez około 50 minut.Gorący chleb posmarować odrobiną ciepłej wody.
W foremce można wstawić do rośnięcia do piekarnika (50 stopni C).
Zamiast kminku można dać 2 łyżki smażonej cebuli,a gałkę zastąpić pieprzem(szczyptą)