- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
15 minutowa zupa fasolowa - to aż nieprzyzwoite, że można dostać tak wiele (smaku) za tak niewiele (pracy)
Na podstawie http://www.marthastewart.com/336550/15-min...white-bean-soup
porcja dla 2 osób
kawałek kiełbasy (ilość dowolna, u mnie ok. 20 cm. Do pominięcia w wersji wegetariańskiej)
1 cebula
1 mała marchewka
1 puszka białej fasoli
1 ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Kiełbasę pokroić w półplastry i zrumienić na oleju wraz z obraną, posiekaną cebulą i czosnkiem.
Następnie dodać fasolę z puszki wraz z zalewą. Puszkę po fasoli napełnić wodą i wlać tę wodę do garnka z naszą zupą. Dodać obraną, startą na tarce marchewkę, majeranek, oregano, sok z cytryny, sól i pieprz.
Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut.
Następnie, używając drewnianej łyżki, tłuczka do ziemniaków lub blendera rozgnieść część fasoli, dzięki czemu zupa uzyska gęstość. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą, ze świeżym pieczywem.

Na podstawie http://www.marthastewart.com/336550/15-min...white-bean-soup

porcja dla 2 osób
kawałek kiełbasy (ilość dowolna, u mnie ok. 20 cm. Do pominięcia w wersji wegetariańskiej)
1 cebula
1 mała marchewka
1 puszka białej fasoli
1 ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Kiełbasę pokroić w półplastry i zrumienić na oleju wraz z obraną, posiekaną cebulą i czosnkiem.
Następnie dodać fasolę z puszki wraz z zalewą. Puszkę po fasoli napełnić wodą i wlać tę wodę do garnka z naszą zupą. Dodać obraną, startą na tarce marchewkę, majeranek, oregano, sok z cytryny, sól i pieprz.
Doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5 minut.
Następnie, używając drewnianej łyżki, tłuczka do ziemniaków lub blendera rozgnieść część fasoli, dzięki czemu zupa uzyska gęstość. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorącą, ze świeżym pieczywem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: