- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis na podstawie Turkish Food Passion i książki "Classic Turkish Cooking" aut. Ghillie Başan.
1/2 kg mielonej wołowiny (lub jagnięciny. Ja używam wołowiny)
3-4 ząbki czosnku
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1/2 niedużej cebuli
2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
2 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu[
1,5 łyżeczki soli - do smaku
ew. 1 plaster chleba bez skórki - kebaby będą bardziej miękkie
patyczki do szaszłyków
Mięso wymieszać z obranym, przeciśniętym czosnkiem, obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulą oraz pietruszką, przyprawami i ew. namoczonym wcześniej w wodzie i odciśniętym chlebem. Dobrze wyrobić. Odstawić na 20 minut, by mięso przeszło smakami przypraw.
Porcje mięsa oklejać wokół patyczków do kebabów.
Smażyć na patelni grillowej bądź piec w piekarniku.
Dobrze smakuje z ostrym sosem chilli lub łagodnym czosnkowo jogurtowym. Można podać z pieczywem typu pita lub ryżem po turecku.

1/2 kg mielonej wołowiny (lub jagnięciny. Ja używam wołowiny)
3-4 ząbki czosnku
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1/2 niedużej cebuli
2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
2 łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu[
1,5 łyżeczki soli - do smaku
ew. 1 plaster chleba bez skórki - kebaby będą bardziej miękkie
patyczki do szaszłyków
Mięso wymieszać z obranym, przeciśniętym czosnkiem, obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulą oraz pietruszką, przyprawami i ew. namoczonym wcześniej w wodzie i odciśniętym chlebem. Dobrze wyrobić. Odstawić na 20 minut, by mięso przeszło smakami przypraw.
Porcje mięsa oklejać wokół patyczków do kebabów.
Smażyć na patelni grillowej bądź piec w piekarniku.
Dobrze smakuje z ostrym sosem chilli lub łagodnym czosnkowo jogurtowym. Można podać z pieczywem typu pita lub ryżem po turecku.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: