- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Ja kocham adżike robiona wg przepisu znalezionego na rosyjskim forum
kulinarnym, taka kiedyś mi mąż gruzińska z sojuza przywoził...
składniki:
pol kilo papryki ostrej
pol kilo papryki słodkiej
pol kilo orzechow wloskich wyluskanych
10 glowek czosnku
olej ( około pół szklanki), sól( 2 łyżki), ocet winny ( 3-4 łyżki)
wykonanie:
ostra papryke oczyscic ( jak kto lubi mozna zostawic pestki, tylko ogonki odciac)
lagodna papryke oczyscic
obie razem przepuscic przez maszynke do miesa i do garnka od grubym dnie albo
na duzą patelnie, na olej , mocno wysmażyć.
Gdy sie papryka smaży ( mieszamy co jakis czas), przepuszczamy przez maszynke
do miesa orzechy
Oczyszczamy czosnek ( praktyka: polozyc na desce glowke czosnku, tasakiem albo
szerokim nozem na płask ja ucisnac, rozpolowić i znowu potraktować dość mocno
plaskim , skorki obrać, niemal same będą odchodzić) i przpeuszczamy przez
maszynke do osobnej miseczki.
Do wysmażonej papryki dodać mase orzechową i teraz juz pilnować, mieszać,
osolić mocno, dodać ocet winny ( jakie 3-4 łyżki), powinno sie kleic w kule
wszystko razem, dodać czosnek, wymieszać - wszystko na średnim ogniu.Mieszać 2
minuty, koniec.
Skladać gorące do słoiczków ( ja uzywam 200g po koncentracie czy musztardzie),
zamknąć.
Nie trzeba pasteryzować, po otwarciu trzymać w lodowce, jak prawidłowo wysmażone
to sie nie psuje, nie pleśnieje.
Powinno być bardzo słone i ostre, używa się jako przyprawy np łyżeczka, góra
dwie do sosu...
Z podanej proporcji wychodzi ok.10 słoiczków
kulinarnym, taka kiedyś mi mąż gruzińska z sojuza przywoził...
składniki:
pol kilo papryki ostrej
pol kilo papryki słodkiej
pol kilo orzechow wloskich wyluskanych
10 glowek czosnku
olej ( około pół szklanki), sól( 2 łyżki), ocet winny ( 3-4 łyżki)
wykonanie:
ostra papryke oczyscic ( jak kto lubi mozna zostawic pestki, tylko ogonki odciac)
lagodna papryke oczyscic
obie razem przepuscic przez maszynke do miesa i do garnka od grubym dnie albo
na duzą patelnie, na olej , mocno wysmażyć.
Gdy sie papryka smaży ( mieszamy co jakis czas), przepuszczamy przez maszynke
do miesa orzechy
Oczyszczamy czosnek ( praktyka: polozyc na desce glowke czosnku, tasakiem albo
szerokim nozem na płask ja ucisnac, rozpolowić i znowu potraktować dość mocno
plaskim , skorki obrać, niemal same będą odchodzić) i przpeuszczamy przez
maszynke do osobnej miseczki.
Do wysmażonej papryki dodać mase orzechową i teraz juz pilnować, mieszać,
osolić mocno, dodać ocet winny ( jakie 3-4 łyżki), powinno sie kleic w kule
wszystko razem, dodać czosnek, wymieszać - wszystko na średnim ogniu.Mieszać 2
minuty, koniec.
Skladać gorące do słoiczków ( ja uzywam 200g po koncentracie czy musztardzie),
zamknąć.
Nie trzeba pasteryzować, po otwarciu trzymać w lodowce, jak prawidłowo wysmażone
to sie nie psuje, nie pleśnieje.
Powinno być bardzo słone i ostre, używa się jako przyprawy np łyżeczka, góra
dwie do sosu...
Z podanej proporcji wychodzi ok.10 słoiczków