- Lis 28, 2005
- 33,952
- 6,369
- 113
Agreściak
Stary przepis z równie starego zeszytu.
Składniki:
Ciasto I
250 g mąki
150 g masła lub margaryny
1 żółtko
1 łyżka cukru - pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
Ciasto II
4 jajka
2 czubate łyżki mąki pszenenj
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 pełne łyżki cukru
cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
500 g agrestu
tarta bułka, cukier puder
Wykonanie:
Przyrządzić I ciasto jak każde kruche, chłodzić minimum pół godziny w lodówce, rozwałkować, wykleić nim tortownicę o średnicy 28 cm, zapiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 200 -210 stopni.
Na podpieczone ciasto wysypać cieniutką warstwę tartej bułki i wyłożyć połowę umytych i oczyszczonych owoców.
II ciasto przyrządzić jak biszkopt (ubić białka na sztywną pianę, dodać do niej cukier, żółtka i pozostałe składniki, delikatnie mieszając). Wylać je na owoce, wyłożyć resztę agrestu. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (170 stopni) na złoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Stary przepis z równie starego zeszytu.

Składniki:
Ciasto I
250 g mąki
150 g masła lub margaryny
1 żółtko
1 łyżka cukru - pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
Ciasto II
4 jajka
2 czubate łyżki mąki pszenenj
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 pełne łyżki cukru
cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
500 g agrestu
tarta bułka, cukier puder
Wykonanie:
Przyrządzić I ciasto jak każde kruche, chłodzić minimum pół godziny w lodówce, rozwałkować, wykleić nim tortownicę o średnicy 28 cm, zapiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 200 -210 stopni.
Na podpieczone ciasto wysypać cieniutką warstwę tartej bułki i wyłożyć połowę umytych i oczyszczonych owoców.
II ciasto przyrządzić jak biszkopt (ubić białka na sztywną pianę, dodać do niej cukier, żółtka i pozostałe składniki, delikatnie mieszając). Wylać je na owoce, wyłożyć resztę agrestu. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (170 stopni) na złoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.