Agreściak

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Agreściak

Stary przepis z równie starego zeszytu.
icon_wink.gif


Składniki:
Ciasto I
250 g mąki
150 g masła lub margaryny
1 żółtko
1 łyżka cukru - pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią

Ciasto II
4 jajka
2 czubate łyżki mąki pszenenj
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 pełne łyżki cukru
cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

500 g agrestu
tarta bułka, cukier puder

Wykonanie:
Przyrządzić I ciasto jak każde kruche, chłodzić minimum pół godziny w lodówce, rozwałkować, wykleić nim tortownicę o średnicy 28 cm, zapiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 200 -210 stopni.
Na podpieczone ciasto wysypać cieniutką warstwę tartej bułki i wyłożyć połowę umytych i oczyszczonych owoców.
II ciasto przyrządzić jak biszkopt (ubić białka na sztywną pianę, dodać do niej cukier, żółtka i pozostałe składniki, delikatnie mieszając). Wylać je na owoce, wyłożyć resztę agrestu. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (170 stopni) na złoty kolor.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
I ja też!
icon_smile.gif
Dziś sobie o nim przypomniałam, wertując starutki kajet z przepisami.
icon_smile.gif


Jak myślisz - jak je teraz upieczemy, to znów będziemy piękne i młode?
icon_mrgreen.gif
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
A ja pieke podobna szarlotke.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Dzięki, Sinistro.
bussi.gif


hofi @ 2 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=869845czy agrest można mrozić??
Można.

hofi @ 2 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=869853To pewnie i z wiśniami, brzoskwiniami i innymi owocami można, co?
Mam nadzieję, że tak, bo właśnie zamiast agreściaka wstawiłam do piekarnika czereśniak.
icon_smile.gif

Dałam więcej owoców - około pół kilograma wydrylowanych czereśni na spód i jakieś 250 - 300 g na wierzch.


EDIT:
Wygląda świetnie. Degustacja wieczorem.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
wczoraj Tatter upiekła swój , nie mogłam być gorsza
icon_mrgreen.gif

upiekłam dziś swój , a co
zahnlos.gif

trochę oszukałam bo agrestu miałam tylko 300g i w środku są jeszcze dwie pyszne nektarynki , ciasto dziś nie kroje , bo one na jutro do herbaty z moją ukochana Siostrzenicą co wróciła z pierwszej części wakacji
Oto mój agreściak a właściwie agreściak nektarynkowy
gruebel_2.gif

agrest_116.jpg

agrest_119.jpg

i wiem gdzie widziałam pierwszy raz ten przepis w Płomyku -było takie czasopismo , dla tych co wyrośli z Misia i Płomyczka , a nie dorośli jeszcze do Filipinki czy Jestem
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • agrest_116.jpg
    agrest_116.jpg
    180.6 KB · Wyświetleń: 16
  • agrest_119.jpg
    agrest_119.jpg
    142.2 KB · Wyświetleń: 16
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy