- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
[SIZE=24pt]Ajvar[/SIZE]
Składniki:
- 3 duże czerwone papryki
- 2 duże pomidory malinowe
- 1 mały bakłażan
- 1 średnia cebula
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki oleju
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
- słodka papryka w proszku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Paprykę i bakłażana opalić nad palnikiem lub upiec w piekarniku, włożyć do foliowej torebki i po ostygnięciu usunąć skórkę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać, usunąć nasiona i inne ‘wodniste elementy’, również pokroić. Bakłażany pociąć na mniejsze części, a cebulę posiekać.
Do rondla wlać 2 łyżki oleju i umieścić w nim uprzednio przygotowane warzywa. Dusić na małym ogniu do miękkości, możliwie jak najbardziej odparowując masę. Zmiksować wszystko blenderem, dodać przyprawy i łyżeczkę koncentratu. Pastę ponownie postawić na małym ogniu i odparować przez ok 10min., cały czas mieszając.
Gotowy ajvar przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować ok. 15min.
Z podanej przeze mnie ilości składników powstaje porcja na trzy słoiczki takie, jak na zdjęciu (ok. 170ml każdy)
Smacznego!

Składniki:
- 3 duże czerwone papryki
- 2 duże pomidory malinowe
- 1 mały bakłażan
- 1 średnia cebula
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki oleju
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
- słodka papryka w proszku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Paprykę i bakłażana opalić nad palnikiem lub upiec w piekarniku, włożyć do foliowej torebki i po ostygnięciu usunąć skórkę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać, usunąć nasiona i inne ‘wodniste elementy’, również pokroić. Bakłażany pociąć na mniejsze części, a cebulę posiekać.
Do rondla wlać 2 łyżki oleju i umieścić w nim uprzednio przygotowane warzywa. Dusić na małym ogniu do miękkości, możliwie jak najbardziej odparowując masę. Zmiksować wszystko blenderem, dodać przyprawy i łyżeczkę koncentratu. Pastę ponownie postawić na małym ogniu i odparować przez ok 10min., cały czas mieszając.
Gotowy ajvar przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować ok. 15min.
Z podanej przeze mnie ilości składników powstaje porcja na trzy słoiczki takie, jak na zdjęciu (ok. 170ml każdy)
Smacznego!
