Ajvar

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
[SIZE=24pt]Ajvar[/SIZE]

gghSTP65472aaaa123.JPG

Składniki:
- 3 duże czerwone papryki
- 2 duże pomidory malinowe
- 1 mały bakłażan
- 1 średnia cebula
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki oleju
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
- słodka papryka w proszku
- sól do smaku

Przygotowanie:
Paprykę i bakłażana opalić nad palnikiem lub upiec w piekarniku, włożyć do foliowej torebki i po ostygnięciu usunąć skórkę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać, usunąć nasiona i inne ‘wodniste elementy’, również pokroić. Bakłażany pociąć na mniejsze części, a cebulę posiekać.
Do rondla wlać 2 łyżki oleju i umieścić w nim uprzednio przygotowane warzywa. Dusić na małym ogniu do miękkości, możliwie jak najbardziej odparowując masę. Zmiksować wszystko blenderem, dodać przyprawy i łyżeczkę koncentratu. Pastę ponownie postawić na małym ogniu i odparować przez ok 10min., cały czas mieszając.
Gotowy ajvar przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować ok. 15min.

Z podanej przeze mnie ilości składników powstaje porcja na trzy słoiczki takie, jak na zdjęciu (ok. 170ml każdy)

Smacznego!
hungry.gif
 

Załączniki

  • gghSTP65472aaaa123.JPG
    gghSTP65472aaaa123.JPG
    223.7 KB · Wyświetleń: 1

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
serdecznie polecam, szczególnie, że to przepis na małą porcję, także zawsze można zrobić więcej, jeśli Ci posmakuje.
oczywiście można użyć innych pomidorów, np. limy, ale wtedy sugerowałabym dodanie odrobiny cukru (malinówki, których użyłam, były bardzo słodkie
lecker.gif
).
wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy