Ajwar
6 słodkich czerwonych papryk
2 srednie baklazany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 srednia cebula
3 duze zabki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu z czerwonego wina
sol i pieprz
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni i włożyć do niego paprykę, bakłażany(wcześniej ponakłuwane widelcem), cebulę i czosnek (czosnek nieco później). Trzeba trzymać je tam do czasu, aż skorka zwiotczeje i zrobi sie czarna (nie musi byc cała czarna, zwłaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawią sie czarne plamy). Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i włożyć na 10 min do papierowej torby, żeby doszły jeszcze we własnym cieple. Nastepnie trzeba obrać je ze skórki, usunąć nasiona i ogonki. Są do wyboru dwie opcje - albo zmiksować warzywa na gładką masę, albo na grubsze "salsowate" kawałki. Nastepnie trzeba dolewać cieniutkim strumieniem reszte oliwy, ciągle mieszając plus sok z cytryny, ocet, sól i pieprz.
6 słodkich czerwonych papryk
2 srednie baklazany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 srednia cebula
3 duze zabki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu z czerwonego wina
sol i pieprz
Rozgrzać piekarnik do 250 stopni i włożyć do niego paprykę, bakłażany(wcześniej ponakłuwane widelcem), cebulę i czosnek (czosnek nieco później). Trzeba trzymać je tam do czasu, aż skorka zwiotczeje i zrobi sie czarna (nie musi byc cała czarna, zwłaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawią sie czarne plamy). Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i włożyć na 10 min do papierowej torby, żeby doszły jeszcze we własnym cieple. Nastepnie trzeba obrać je ze skórki, usunąć nasiona i ogonki. Są do wyboru dwie opcje - albo zmiksować warzywa na gładką masę, albo na grubsze "salsowate" kawałki. Nastepnie trzeba dolewać cieniutkim strumieniem reszte oliwy, ciągle mieszając plus sok z cytryny, ocet, sól i pieprz.