Znalazłam w zapiskach taki przepis:
Ajwar
Składniki
1 kg czerwonej papryki
1 kg bakłażanów
1 kg pomidorów
1 główka czosnku
pół szklanki oleju
sól, pieprz, cukier
ocet winny do smaku
Etapy przygotowania
1.
Paprykę i bakłażany mujemy, suszymy, opiekamy, zdejmujemy skórkę.
2.
Opłukane pomidory obieramy, kroimy.
3.
Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy olej i roztarty czosnek. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, przyprawiamy.
4.
Przekładamy do małych słoików, pasteryzujemy 20 minut.
niestety nie zapisała źródełka tej recepty
teraz jak an to patrze to mam wrażenia ze te warzywka powinny byc na grylu pieczone i dopiero wtedy zdjęta skórka tak to chyba robia na Bałkanach
Ajwar
Składniki
1 kg czerwonej papryki
1 kg bakłażanów
1 kg pomidorów
1 główka czosnku
pół szklanki oleju
sól, pieprz, cukier
ocet winny do smaku
Etapy przygotowania
1.
Paprykę i bakłażany mujemy, suszymy, opiekamy, zdejmujemy skórkę.
2.
Opłukane pomidory obieramy, kroimy.
3.
Warzywa wkładamy do garnka, dodajemy olej i roztarty czosnek. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, przyprawiamy.
4.
Przekładamy do małych słoików, pasteryzujemy 20 minut.
niestety nie zapisała źródełka tej recepty

teraz jak an to patrze to mam wrażenia ze te warzywka powinny byc na grylu pieczone i dopiero wtedy zdjęta skórka tak to chyba robia na Bałkanach