- Gru 21, 2011
- 54
- 0
- 0
Robiłam tę polewę już kilkanaście razy i wychodzi
. Przepis R.L. Beranbaum
Składniki:
59 gram zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny w proszku
227 gram dobrej gorzkiej czekolady
232 gramy gęstej kremówki
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki stołowe likieru, który lubicie, np. Curacao (albo więcej kremówki)
Odrobina cukru (do smaku)
1. do płaskiego naczynia wlejcie zimną wodę. Posypcie ją żelatyną. Mieszajcie, aż żelatyna się rozpuści. Odstawcie.
2. Do rondelka wlejcie kremówkę. Gotujcie ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy zaczną się pojawiać bąbelki powietrza zdejmijcie garnek z ognia.
3. W kąpieli wodnej rozpuście czekoladę.
4. Miksujcie śmietanę z cukrem, żelatyną i likierem przez parę minut. Następnie powoli dodawajcie czekoladę. Miksujcie, aż polewa będzie aksamitna.
5. Odstawicie gotową polewę do ostygnięcia. Kiedy będzie zimna można ją włożyć do lodówki. Po około godzinie jest gotowa, żeby posmarować nią ciasto.
6. Włóżcie ciasto do lodówki na parę godzin przed podaniem.
7. Dzięki żelatynie polewa lekko się błyszczy.

Składniki:
59 gram zimnej wody
2 łyżeczki żelatyny w proszku
227 gram dobrej gorzkiej czekolady
232 gramy gęstej kremówki
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżki stołowe likieru, który lubicie, np. Curacao (albo więcej kremówki)
Odrobina cukru (do smaku)
1. do płaskiego naczynia wlejcie zimną wodę. Posypcie ją żelatyną. Mieszajcie, aż żelatyna się rozpuści. Odstawcie.
2. Do rondelka wlejcie kremówkę. Gotujcie ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy zaczną się pojawiać bąbelki powietrza zdejmijcie garnek z ognia.
3. W kąpieli wodnej rozpuście czekoladę.
4. Miksujcie śmietanę z cukrem, żelatyną i likierem przez parę minut. Następnie powoli dodawajcie czekoladę. Miksujcie, aż polewa będzie aksamitna.
5. Odstawicie gotową polewę do ostygnięcia. Kiedy będzie zimna można ją włożyć do lodówki. Po około godzinie jest gotowa, żeby posmarować nią ciasto.
6. Włóżcie ciasto do lodówki na parę godzin przed podaniem.
7. Dzięki żelatynie polewa lekko się błyszczy.