Aksamitna zupa z topinambura

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Jerusalem_artichoke.jpg

troche masla
0,5kg topinambura (slonecznik bulwiasty, Jerusalem artichoke)
2 ziemniaki
w zaleznosci od tego jak delikatna chcemy zupe albo 0,5l mleka albo 0,5l rosolu
200ml slodkiej smietanki
sol, pieprz

Ziemniaki i topinambur obieramy i kroimy na male kawalki (topinambur od razu zaczyna brazowiec wiec mozna go skropic sokiem z cytryny). ROzgrzac maslo, przesmazyc bulwy na malym ogniu ok 5 min. Zalac mlekiem lub rosolem i gotowac na malym ogniu az zmiekna. Dodac smietanke i przyprawy, gotowac jeszcze chwilke. Zmiksowac

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • Jerusalem_artichoke.jpg
    Jerusalem_artichoke.jpg
    121.7 KB · Wyświetleń: 0

martinem

Member
Kwi 16, 2008
17
0
0
Wygląda pysznie, działa na wyobraźnię.
icon_smile.gif

Szukałam przepisu na tpinambur, ale nic nie znalazłam, na szczęście na cincin'ie jest wszystko
icon_smile.gif


Pozdrawiam,
martinem
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy