Wiekszosc osob kiedy mysli o tradycyjnym amerykanskim grillu wyobraza sobie mieso polane czerwonym,slodkim, pomidorowym sosem. Jednak w wielu rejonach Stanow spotyka sie sosy inne niz pomidorowe. I tak np. polnocna Alabama slynie z sosow na bazie majonezu.
Sos:
1/4 szklanka majonezu
2 lyzki octu jablkowego
2 lyzeczki cukru
1/2 lyzeczki startego chrzanu
1/2 lyzeczki soli
1.2 lyzeczki pieprzu
1/4 lyzeczki cayenne pieprzu
Kurczak:
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka pieprzu
1/2 lyzeczki cayenne pieprzu
1 kg porcji z kurczaka
opcjonalnie-
wood chips( drewienka do grilla ktore sie zanurza w w odzie przez 15 minut, osacza a nastepnie zawija w folie aluminowa i kladzie na grilla- w folii robimy dziurki na dym)
Skladniki sosu razem mieszamy i chlodzimy w lodowce przynajmniej godzine.
Porcje kurczaka nacieramy przyprawami i grilujemy az bedzie ladnie upieczony. Kiedy kurczak jest juz gotowy, smarujemy 2 lyzkami sosu i zostawiamy przykrytego folia na 10 minut. Przed podaniem smarujemy jeszcze raz 1 lyzka sosu- podajemy.
Smacznego
Sos:
1/4 szklanka majonezu
2 lyzki octu jablkowego
2 lyzeczki cukru
1/2 lyzeczki startego chrzanu
1/2 lyzeczki soli
1.2 lyzeczki pieprzu
1/4 lyzeczki cayenne pieprzu
Kurczak:
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka pieprzu
1/2 lyzeczki cayenne pieprzu
1 kg porcji z kurczaka
opcjonalnie-
wood chips( drewienka do grilla ktore sie zanurza w w odzie przez 15 minut, osacza a nastepnie zawija w folie aluminowa i kladzie na grilla- w folii robimy dziurki na dym)
Skladniki sosu razem mieszamy i chlodzimy w lodowce przynajmniej godzine.
Porcje kurczaka nacieramy przyprawami i grilujemy az bedzie ladnie upieczony. Kiedy kurczak jest juz gotowy, smarujemy 2 lyzkami sosu i zostawiamy przykrytego folia na 10 minut. Przed podaniem smarujemy jeszcze raz 1 lyzka sosu- podajemy.
Smacznego

Ostatnią edycję dokonał moderator: