Aloo Gobi*

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Aloo Gobi
Aloo_Gobhi.jpg
1 średni kalafoir (900 g)
500 g ziemniaków
100 g zielonego groszku
200 g pomidorów ( 2 sztuki)
1 mała cebula
kawałeczek imbiru
1 papryczka chili albo 3/4 łyżeczki chili w proszku
garść posiekanej kolendry 3/4 łyżeczki kolendry w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka zmielonego kminku.(albo dobrze posiekanego nożem)
1 łyżeczka Garam Masala
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli.

1.Ziemniaki kroimy w sporą kostkę. Z kalafiora odcinamy różyczki. Pozostałe twardsze części kalafiora kroimy w kostkę i dodajemy do pokrojonych ziemniaków. Chili kroimy w cieniutkie plasterki. Cebuklę siekamy w kosteczkę.Z pomidorów pozbywamy się pestek i kroimy w wiekszą kostkę. Imbir drobno siekamy.
2.W szerokim garnku z przykrywką rozgrzewamy olej, do którego wrzucamy cebulkę a po następnych 2 minutach chili.
Po następnych 3 minutach dodajemy: ingwar, kolendre,kurkumę i mielony kminek. Wczastko dobrze mieszamy.
3.Dodajemy ziemniaki wraz z twardszymi częściami kalafiora. dolewamy 400ml wody. Dusimy przez 10 minut.
4.Dodajemy kalafiora i groszek oraz sól i Garam Masalę. Dusimy następne 10 minut
5.Dodajemy posiekane pomidory i dusimy następne 5 minut.(jeśli chcemy by potrawa była bardzo mięka dusimy jeszcze odpowiedniu długo)
6.Wykładamy na półmisek i posypujemy kolendrą.

ps. Podstawą Garam Masala są:Kalafior,ziemniaki,imbir,Garam Masala,chili,kurkuma,zmielony kminek oraz kolendra.
Wszystkie inne dodatki jak cebula,pomidory,groch,fasola,marchewka,szpinak itd to tylko kwesta smaku.
ps2.Aloo Gogi oznacza po prostu połączenie ziemniaków i kalafiora.Potrawę tą można znależć w menu prakrycznie każdej indyjskiej restaurasji na świecie.Pochodzi z północnego stanu Pendżab.
ps3.Moja wersja jest wersją mniej ostrą. Zamiast 3 chilii dodałem jedną.
ps4.Nie wiem na czym polega dodawanie do tej portawy jeszcze 1 łyżeczki Garama Masoli. Przecież ta Garama Masoli to wymieszane skladniki kminu,kurkumy,chili .
ps5.Profi robią to tak;
http://www.youtube.com/watch?v=IQ8sDvASVGE
lub
http://www.monkeysee.com/play/8291-how-to-...er-and-potatoes
cook.gif
smacznego.gif
 

Załączniki

  • Aloo_Gobhi.jpg
    Aloo_Gobhi.jpg
    239.1 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olgaaa

Member
Maj 23, 2007
31
0
0
hmm moze sie myle ale tak patrzac na to skad jestes to mysle ze w przypadku "ingwaru"(jesli juz to wlasciwie czemu nie ingweru?) chodzi o imbir, prawda?
icon_smile.gif
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
0
0
Oczywiście ,że chodzi o imbir. Już poprawiam i dziękuję za uwagę. Na stare lata słowa polskie i niemieckie się mi mieszają.
 

olgaaa

Member
Maj 23, 2007
31
0
0
nie ma za co:)
tak wlasnie sobie pomyslalam ze sie jezyki pomieszaly
icon_smile.gif

A danie wyglada apetycznie:) moze wyprobuje w najblizszym czasie
gruebel_2.gif
 

martucha.a

Member
Mar 1, 2009
100
0
0
u nas w domu aloo gobi robi sie troszke inaczej:

-na patelni podgrzewamy olej, wrzucamy spora szczypte kminu rzysmkeigo - po chwili, jak nabierzemy brazowago koloru dodajemy drobno posiekany: czosnek (ilosc zalezy od upodoban, ja dodaje 5 zabkow) i imbir (powiedzmy 3 cm korzen). Po ok minucie dodajemy drobno posiekana cebule (2 sredniej wielkosci). Smazymy to na dosc duzym ogniu, az cebula nabierze brazoweg koloru. Od czasu do czasu mieszajac.
- do brazowej cebuli dodajemy: pokrojone drobno zielone chili (ilosc wg upodoban), pol lyzczki kminu rzymskiego w proszku, pol lyzeczki kolendry w proszku i lyzeczke turmeric (kurkuma), sol. Mieszamy cebule z przyprawami, i smzaymy chwile na mniejszeym ogniu. Dodajemy ok 1/4 szkl wody i chwilke smazymy poczym dodajemy dwie-3 lyzki pomidorow z puszki. Dolewamy znow troszke wody (powiedzmy 1/2, moze 3/4 szklanki). To jest baza w ktorej ziemniaki i kalafior maja sie gotowac. Ogolnie zalozenie jest takie,ze danie jest geste wiec warzywa nie moga "plywac" w tej bazie:)

- do tej bazy dodajemy pokrojone w kostke ziemniaki (2-3nieduze), mieszamy, przykrywamy i bez mieszania gotujemy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy podzielony na rozyczki kalafior, mieszamy i gotujemy pod przykryciem, mieszajac od czasu do czas az warzywa beda miekkie. Na koniec danie posypujemy swieza kolendra.

-serwujemy z chapati i jogurtem naturalnym ( my czasami zajadamy do tego mizerie z ogorkow:)


- aloo gobi robimy w duzej, teflonowej patelni albo garnku o grubym dnie (szybkowarze) wiec warzywa sie nie przypalaja.

-polecam i zycze smacznego:)