- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Aloo Paratha to [popularne placki na polnocy Indii, Pakistanu. Pyszne z chutneys lub raita (sos na bazie jogurtu z wazrywami lub ziolami, lub jednym i drugim)
Przygotowuje aloo parathas tak:
ugotowane ziemniaki odcedzam i po krotkim przestudzeniu dokladnie rozgniatam widelcem, dodaje sol, kumin, posiekane drobniutko zielone chillies, pare szczypt papryki, bardzo (bardzo) drobno pokrojona zeszklona bardzo miekka cebulke, posiekana zielona kolendre, mieszam, zagniatam chwilke, odstawiam.
Gdy ziemniaki sie gotuja przygotowuje ciasto:
2 1/2 kubka maki medium atta (mozna z bialej zwyklej lub wymieszac razowa zwykla z biala zwykla)
sol
2 lyzki oliwy z oliwek
1 kubek letniej wody
Make wsypuje do miski, mieszam z sola, dodaje olej, mieszam, na srodek wlewam wode i po wymieszaniu zagniatam ciasto, ma byc miekkie lecz spojne. Ilosc wody podaje jedynie dla orientacji, kazda maka wchlonie inna ilosc. Zostawiam ciasto przykryte folia na 15-30 min.
Dziele je na porcje, formuje kulki. Mase ziemniaczana rowniez dziele na porcje i formuje kulki, nieco wieksze niz te z ciasta.
Kulki ciasta obtaczam w mace i rozwalkowuje na male placki. Na placku ukladam kulke nadzienia i zawijam jak knedle, nakladajac i zlepiajac faldki ciasta na siebie. Splaszczam pomiedzy dloniami, obtaczam w mace i odkladam. Podobnie postepuje z kazdym plackiem i nadzieniem.
Gdy wszystkie sa juz gotowe rozgrzewam plaska patelnie i rozwalkowuje delikatnie parathas, z odrobina wprawy nadzienie nie powinno wychodzic z ciasta, a placki daja sie rozwalkowac bardzo cienko (na poczatek lepiej walkowac grubsze i mniejsze), moje maja ok. 20- 22cm srednicy, ale ja lubie cienkie. Rozwalkowuje zawsze po stronie zlepienia i zawsze tylko z jednej strony.
Na sucha rozgrzana patelnie wykladam placek i smaze krotko, az na spodzie pojawia sie brazowe plamki a wierzch parathy jest napuszony, wtedy przekladam na druga strone i smaze podobnie. Postepuje tak z kazdym plackiem. Gdy wszystkie sa gotowe (a z tej porcji wychodzi ok 12), skrapiam placek olejem z kazdej strony (mozna posmarowac ghee) i smaze, az placki sa chrupiace. Podaje cieple.
Przygotowuje aloo parathas tak:
ugotowane ziemniaki odcedzam i po krotkim przestudzeniu dokladnie rozgniatam widelcem, dodaje sol, kumin, posiekane drobniutko zielone chillies, pare szczypt papryki, bardzo (bardzo) drobno pokrojona zeszklona bardzo miekka cebulke, posiekana zielona kolendre, mieszam, zagniatam chwilke, odstawiam.
Gdy ziemniaki sie gotuja przygotowuje ciasto:
2 1/2 kubka maki medium atta (mozna z bialej zwyklej lub wymieszac razowa zwykla z biala zwykla)
sol
2 lyzki oliwy z oliwek
1 kubek letniej wody
Make wsypuje do miski, mieszam z sola, dodaje olej, mieszam, na srodek wlewam wode i po wymieszaniu zagniatam ciasto, ma byc miekkie lecz spojne. Ilosc wody podaje jedynie dla orientacji, kazda maka wchlonie inna ilosc. Zostawiam ciasto przykryte folia na 15-30 min.
Dziele je na porcje, formuje kulki. Mase ziemniaczana rowniez dziele na porcje i formuje kulki, nieco wieksze niz te z ciasta.
Kulki ciasta obtaczam w mace i rozwalkowuje na male placki. Na placku ukladam kulke nadzienia i zawijam jak knedle, nakladajac i zlepiajac faldki ciasta na siebie. Splaszczam pomiedzy dloniami, obtaczam w mace i odkladam. Podobnie postepuje z kazdym plackiem i nadzieniem.
Gdy wszystkie sa juz gotowe rozgrzewam plaska patelnie i rozwalkowuje delikatnie parathas, z odrobina wprawy nadzienie nie powinno wychodzic z ciasta, a placki daja sie rozwalkowac bardzo cienko (na poczatek lepiej walkowac grubsze i mniejsze), moje maja ok. 20- 22cm srednicy, ale ja lubie cienkie. Rozwalkowuje zawsze po stronie zlepienia i zawsze tylko z jednej strony.
Na sucha rozgrzana patelnie wykladam placek i smaze krotko, az na spodzie pojawia sie brazowe plamki a wierzch parathy jest napuszony, wtedy przekladam na druga strone i smaze podobnie. Postepuje tak z kazdym plackiem. Gdy wszystkie sa gotowe (a z tej porcji wychodzi ok 12), skrapiam placek olejem z kazdej strony (mozna posmarowac ghee) i smaze, az placki sa chrupiace. Podaje cieple.
Ostatnią edycję dokonał moderator: