Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Alzacki chleb ze slonecznikiem (bajaderka)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1160" data-attributes="member: 36"><p><strong>Alzacki chleb ze slonecznikiem </strong></p><p></p><p>1 3/4 szklanki letniej wody </p><p>1 lyzeczka suchych drozdzy </p><p>1 lyzka cukru </p><p>1 1/2 lyzeczki soli </p><p>2 szklanki pszennej maki </p><p>2 szklanki maki razowej </p><p>3/4 szklanki ziaren slonecznika </p><p>2 lyzki oleju slonecznikowego lub innego </p><p></p><p>1 jajko, rozbeltane </p><p>mak do posypania </p><p></p><p>Wode wlac do duzej miski, wsypac drozdze i cukier i lekko pomieszac az drozdze sie rozpuszcza. Wsypac make pszenna i 1 szklanke maki razowej i chwile mieszac lyzka. Przykryc i zostawic na okolo 30 minut. </p><p>Dodac slonecznik, olej i sol, wymieszac i stopniowo dodawac pozostala szklanke maki razowej az do uzyskania miekkiego ciasta. Przelozyc ciasto na stolnice i wyrabiac az bedzie gladkie i elastyczne, okolo 8 minut podsypujac maka razowa w razie potrzeby. </p><p>Przelozyc ciasto do lekko posmarowanej olejem miski, przykryc szczelnie folia plastikowa i zostawic do wyrosniecia az podwoi objetosc, okolo 1 1/2 godziny. </p><p>Wyrosniete ciasto lekko nacisnac (odgazowac) i zostawic aby odpoczelo okolo 10 minut. Posmarowac maslem okragla forme o srednicy 20 cm. </p><p>Przelozyc ciasto na stolnice, podzielic na 3 rowne czesci. Z jednej uformowac lekko splaszczona kule i umiescic ja w srodku formy. Kazda pozstala czesc podzielic na 3 rowne czesci (w sumie bedzie 6) i ulozyc je w rownych odstepach dookola srodka. Przykryc sciereczka i zostawic az podwoi swoja objetosc, okolo 45 minut. Posmarowac lekko rozbitym jajkiem, srodek posypac dosc obficie makiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C az bedzie ladnie zrumieniony. </p><p>Mozna tez upiec ten chleb na plaskiej blasze dla uzyskania bardziej rustykalnego wygladu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1160, member: 36"] [B]Alzacki chleb ze slonecznikiem [/B] 1 3/4 szklanki letniej wody 1 lyzeczka suchych drozdzy 1 lyzka cukru 1 1/2 lyzeczki soli 2 szklanki pszennej maki 2 szklanki maki razowej 3/4 szklanki ziaren slonecznika 2 lyzki oleju slonecznikowego lub innego 1 jajko, rozbeltane mak do posypania Wode wlac do duzej miski, wsypac drozdze i cukier i lekko pomieszac az drozdze sie rozpuszcza. Wsypac make pszenna i 1 szklanke maki razowej i chwile mieszac lyzka. Przykryc i zostawic na okolo 30 minut. Dodac slonecznik, olej i sol, wymieszac i stopniowo dodawac pozostala szklanke maki razowej az do uzyskania miekkiego ciasta. Przelozyc ciasto na stolnice i wyrabiac az bedzie gladkie i elastyczne, okolo 8 minut podsypujac maka razowa w razie potrzeby. Przelozyc ciasto do lekko posmarowanej olejem miski, przykryc szczelnie folia plastikowa i zostawic do wyrosniecia az podwoi objetosc, okolo 1 1/2 godziny. Wyrosniete ciasto lekko nacisnac (odgazowac) i zostawic aby odpoczelo okolo 10 minut. Posmarowac maslem okragla forme o srednicy 20 cm. Przelozyc ciasto na stolnice, podzielic na 3 rowne czesci. Z jednej uformowac lekko splaszczona kule i umiescic ja w srodku formy. Kazda pozstala czesc podzielic na 3 rowne czesci (w sumie bedzie 6) i ulozyc je w rownych odstepach dookola srodka. Przykryc sciereczka i zostawic az podwoi swoja objetosc, okolo 45 minut. Posmarowac lekko rozbitym jajkiem, srodek posypac dosc obficie makiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C az bedzie ladnie zrumieniony. Mozna tez upiec ten chleb na plaskiej blasze dla uzyskania bardziej rustykalnego wygladu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Alzacki chleb ze slonecznikiem (bajaderka)
Top
Bottom