- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Chrupiące z zewnątrz, ciągnące w środku. Pachnące migdałami i wanilią.
25 sztuk
200 g migdałów ze skórką
150 g cukru pudru
pół cukru waniliowego
kilka kropli olejku migdałowego
50 g mąki
2 białka
Migdały zmielić z cukrem. Dodać do nich cukier waniliowy, olejek migdałowy i mąkę.
Białka ubić mikserem, połączyć z suchymi składnikami, wyrobić lekko łyżką lub ręką tak, by powstała plastyczna masa.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pomagając sobie łyżeczką, toczyć z masy kulki o średnicy ok. 1,5 cm. Rozpłaszczyć dłonią. Układać na blaszce zachowując odstępy m.dz ciasteczkami ok. 2 cm.
Piec 13-16 minut - do czasu aż ciasteczka od spodu będą złociste.
Studzić na metalowej kratce.
Smacznego!
25 sztuk

200 g migdałów ze skórką
150 g cukru pudru
pół cukru waniliowego
kilka kropli olejku migdałowego
50 g mąki
2 białka
Migdały zmielić z cukrem. Dodać do nich cukier waniliowy, olejek migdałowy i mąkę.
Białka ubić mikserem, połączyć z suchymi składnikami, wyrobić lekko łyżką lub ręką tak, by powstała plastyczna masa.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pomagając sobie łyżeczką, toczyć z masy kulki o średnicy ok. 1,5 cm. Rozpłaszczyć dłonią. Układać na blaszce zachowując odstępy m.dz ciasteczkami ok. 2 cm.
Piec 13-16 minut - do czasu aż ciasteczka od spodu będą złociste.
Studzić na metalowej kratce.
Smacznego!