Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ambasador
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="infolinia" data-source="post: 200467" data-attributes="member: 979"><p>Porcja na tortownicę o średnicy ok. 35 cm.</p><p></p><p>Biszkopt:</p><p>3 jajka</p><p>3 łyżki cukru</p><p>2 łyżki mąki tortowej</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej.</p><p></p><p>Jajka ubić z cukrem do białości, dodać obie mąki i delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w temp. 180 st. C.</p><p></p><p>Krem:</p><p>2 kostki masła ekstra</p><p>1 i 1/2 szkl. cukru (1 szkl. w zupełności wystarczy)</p><p>7 żółtek</p><p>3 szkl. mleka</p><p>2 budynie waniliowe lub śmietankowe</p><p>2-3 łyżki kakao</p><p>1 gorzka czekolada</p><p>10 dkg rodzynek</p><p>10 dkg orzechów włoskich</p><p>1 puszka brzoskwiń</p><p></p><p>Masło wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej. Bakalie sparzyć w gorącej wodzie i odsączyć. Dwie lub trzy połówki brzoskwiń BARDZO dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym z soku.</p><p>Połowę szklanki zimnego mleka wymieszać z rozmąconymi żółtkami i budyniami, pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać do niego cieniutką stróżką mleko budyniowo-jajeczne, gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na puch, wciąż ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać kakao, rodzynki oraz pół czekolady pokrojonej w drobną kostkę i wymieszać. Do drugiej części kremu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i posiekane orzechy, wymieszać. Biszkopt lekko nasączyć sokiem z brzoskwiń i na niego wyłożyć ciemny krem, a na niego krem jasny. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 8 godzin.</p><p>SMACZNEGO</p><p></p><p>Moja szwagierka jest wiecznie na diecie, ale Ambasadora nigdy sobie nie potrafi odmówić </p><p></p><p>Pięć z 7 pozostałych białek można wykorzystać do Biszkopta z wiórkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="infolinia, post: 200467, member: 979"] Porcja na tortownicę o średnicy ok. 35 cm. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Jajka ubić z cukrem do białości, dodać obie mąki i delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w temp. 180 st. C. Krem: 2 kostki masła ekstra 1 i 1/2 szkl. cukru (1 szkl. w zupełności wystarczy) 7 żółtek 3 szkl. mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 2-3 łyżki kakao 1 gorzka czekolada 10 dkg rodzynek 10 dkg orzechów włoskich 1 puszka brzoskwiń Masło wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej. Bakalie sparzyć w gorącej wodzie i odsączyć. Dwie lub trzy połówki brzoskwiń BARDZO dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym z soku. Połowę szklanki zimnego mleka wymieszać z rozmąconymi żółtkami i budyniami, pozostałe mleko zagotować z cukrem i dodać do niego cieniutką stróżką mleko budyniowo-jajeczne, gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na puch, wciąż ucierając dodawać po łyżce budyniu. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej części dodać kakao, rodzynki oraz pół czekolady pokrojonej w drobną kostkę i wymieszać. Do drugiej części kremu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i posiekane orzechy, wymieszać. Biszkopt lekko nasączyć sokiem z brzoskwiń i na niego wyłożyć ciemny krem, a na niego krem jasny. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 8 godzin. SMACZNEGO Moja szwagierka jest wiecznie na diecie, ale Ambasadora nigdy sobie nie potrafi odmówić Pięć z 7 pozostałych białek można wykorzystać do Biszkopta z wiórkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ambasador
Top
Bottom