- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
CIASTO:
( porcja na blachę około 35x25 cm, lub ciut większej, do tortownicy zrób połowę porcji )
6 jaj
1 szkl. z czubem cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
kakao około 2 łyżek
MASA:
1 litr mleka
10 żółtek
6 łyżek mąki pszennej
2 margaryny (np. domowa, bielska)
2 szkl. cukru pudru
kakao około 2 łyżek
DODATKI:
3 kolory galaretek zrobić każdą w 1 szkl. wody, zastudzić w płaskich naczyniach i pokroić w kostki.
Bakalie: orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, śliwki suszone, czekolada - pokroić wg. uznania.
*************************************************
WYKONANIE:
*************************************************
CIASTO:
Białka z cukrem ubić, stopniowo dodawać cukier, następnie dodać żółtka, potem przesiane mąki z proszkiem, krótko wymieszać.
Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao wg uznania i tą część piec jako pierwszą.
Jeśli się ma 2 jednakowe blaszki białą część masy można wylać na blaszkę - do reszty kakao i na drugą blachę i do pieca. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia, jeśli suchy - wyjąć i piec drugi placek.
MASA:
Żółtka roztrzepać z częścią mleka, dodać mąkę i rozmieszać na gładką, rzadką masę.
Resztę mleka zagotować i na wolnym ogniu na gotujące mleko wlewać masę żółtkową i ubijać trzepaczką, bądź energicznie mieszając doprowadzić do zgęstnienia, aż się zagotuje. Wystudzić.
W tym czasie utrzeć 2 margaryny z 2 szkalnakmi cukru. Dodać zimny budyń, zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i bakalie.
Do jasnej dodać kostki galaretki. Wymieszać.
Składanie ciasta - propozycja, bo można śmiało mieszać warstwy:
wierzch wygładzić tylko, lub polać polewą esy-floresy, posypać kokosem itp. Można też zostawić trochę masy jasnej czy ciemnej bez dodatków by można było wygładzić powierzchnię pod dekorację tradycyjnego tortu.
jasna masa z galaretkami
biszkopt jasny
masa czekoladowa z bakaliami
Biszkopt ciemny
(tu jest spód
)
Po złożeniu wstawić w chłodne miejsce.
P.S.
Nie znam autora ani pochodzenia przepisu.
( porcja na blachę około 35x25 cm, lub ciut większej, do tortownicy zrób połowę porcji )
6 jaj
1 szkl. z czubem cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia.
kakao około 2 łyżek
MASA:
1 litr mleka
10 żółtek
6 łyżek mąki pszennej
2 margaryny (np. domowa, bielska)
2 szkl. cukru pudru
kakao około 2 łyżek
DODATKI:
3 kolory galaretek zrobić każdą w 1 szkl. wody, zastudzić w płaskich naczyniach i pokroić w kostki.
Bakalie: orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, śliwki suszone, czekolada - pokroić wg. uznania.
*************************************************
WYKONANIE:
*************************************************
CIASTO:
Białka z cukrem ubić, stopniowo dodawać cukier, następnie dodać żółtka, potem przesiane mąki z proszkiem, krótko wymieszać.
Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao wg uznania i tą część piec jako pierwszą.
Jeśli się ma 2 jednakowe blaszki białą część masy można wylać na blaszkę - do reszty kakao i na drugą blachę i do pieca. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia, jeśli suchy - wyjąć i piec drugi placek.
MASA:
Żółtka roztrzepać z częścią mleka, dodać mąkę i rozmieszać na gładką, rzadką masę.
Resztę mleka zagotować i na wolnym ogniu na gotujące mleko wlewać masę żółtkową i ubijać trzepaczką, bądź energicznie mieszając doprowadzić do zgęstnienia, aż się zagotuje. Wystudzić.
W tym czasie utrzeć 2 margaryny z 2 szkalnakmi cukru. Dodać zimny budyń, zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i bakalie.
Do jasnej dodać kostki galaretki. Wymieszać.
Składanie ciasta - propozycja, bo można śmiało mieszać warstwy:
wierzch wygładzić tylko, lub polać polewą esy-floresy, posypać kokosem itp. Można też zostawić trochę masy jasnej czy ciemnej bez dodatków by można było wygładzić powierzchnię pod dekorację tradycyjnego tortu.
jasna masa z galaretkami
biszkopt jasny
masa czekoladowa z bakaliami
Biszkopt ciemny
(tu jest spód

Po złożeniu wstawić w chłodne miejsce.

P.S.
Nie znam autora ani pochodzenia przepisu.
Ostatnią edycję dokonał moderator: