Ambrozja kokosowa

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
I oto kolejny mój przepis, również z WŻ - wypróbowany ;)) Ps... pytanko do administratorów - czy mogę podać link do wielkiego żarcia z tym przepisem ( jest fotka i parę miłych komentów )??

Składniki:

- biszkopt z 8 jaj na dużej tortownicy ( taki, żeby dał się przekroić na 3 części) - myślę, że każdy ma swój wypróbowany przepis

Masa kokosowa :
- szkl. wiórków kokosowych
- pół szkl. ajerkoniaku
- poł kostki masła
- tabliczka białej czekolady

Krem:
- 600 g śmietany 30%
- paczka cukru waniliowego
- 2 paczki Śmietan-fixu

Poncz:
- 1/2 szkl. przegotowanej wody
- 50 ml wódki
- kilka kropli aromatu dowolnego

- kokos do dekoracji

Przepis:

1. Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe na złoty kolor. Kiedy ostygną wsypać do kremówki i pozostawić na noc.

2. Nazajutrz odcedzić dokładnie kokos ze śmietany. Wsypać go do garnka i zalać ajerkoniakiem. Odstawić na godzinę.

3. Rozpuścić na parze czekoladę. Ubić masło na puch i dodawać powoli ostudzoną czekoladę, a następnie kokos z ajerkoniakiem.

4. Przekroić biszkopt na 3 krążki, każdy nasączyć ponczem. Pierwszy i drugi krążek posmarować masą kokosową i 1/4 kremówki. Nałożyć na siebie, przykryć trzecim plackiem. Cały tort posmarować resztą śmietany i oprószyć kokosem
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
CYTATPs... pytanko do administratorów - czy mogę podać link do wielkiego żarcia z tym przepisem ( jest fotka i parę miłych komentów )??
ja nie administrator ale wiem, że link do przepisu jest baaardzo mile widziany a może nawet konieczny
icon_wink.gif