American pecan pie

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
_615927_n.jpg

Ciasto:

1 1/2 kubka mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1/2 kostki masła z lodówki
4 łyżki lodowatej wody


Nadzienie:
3 jajka
3/4 kubka jasnego syropu kukurydzianego
2 łyżki ciemnego syropu kukurydzianego
3/4 kubka sukru brązowego
3 łyzki miękkigo masła
szczypta soli
1/2 kubka orzechow pekan drobno posiekanych
1 kubek orzechow pekan w ćwiartkach
1 kubek orzechów pekan w połówkach

Piec rozgrzać do 175-180oC

na stolnicy wymieszać mąke z cukrem i solą, pokroić zimne masło w mące i zagniatając kropić lodowatą woda aż ugniecie się kula
rozwałkowac okrągły place 2 cm większy niz tortownica
wyłożyć placek w tortownicy wygnieść rancik dookoła, wstawić do lodówki do czasu przygotowania nadzienia

masło utrzeć z brązowym curem, dodać jajka, syropy kukurydziane, sól i ucierac
dodać pokrojone orzechy wymieszać

na surowy placek wysypac ćwiartki orzechów, na to wylać masę i na sam wierzch połówki orzechów pekan.

piec około godziny

coś wspaniałego :mrgreen: najlepszy jest następnego dnia :mrgreen:
 

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
a co to są orzechy pecan?
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Sha, pecany to jeden z gatunków orzechów, tak jak włoskie, laskowe itd
icon_smile.gif
u nas mniej popularne, ale do kupienia, oczywiście za horrendalną cenę
icon_wink.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy