- Maj 11, 2008
- 2,634
- 2,949
- 113
Pyszne, miękkie w środku, z czekoladą. Klasyka amerykańskich ciastek. To najlepszy przepis jaki do tej pory wypróbowałam, więc wpisuję żeby nie zapomnieć.
Robiłam z połowy porcji i wyszło mi 15 sporych ciastek.
- 226g masła miekkiego
- 1 szkl cukru
- 1 szkl brązowego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 3 szkl maki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki drobinek czekoladowych
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Masło utrzeć z obydwoma cukrami, dodać jako i wanilię, utrzeć na gładką masę. Dodać suche składniki, wymieszać, dodać drobinki czekoladowe i wymieszać. Z masy brać ok 2 łyżki i formować kulki, kłaść na blaszce i piec 8-10 min. Trzeba uważać żeby ich za długo nie piec; są gotowe gdy brzegi się lekko zezloca a środek jest nadal dość miękki.
Nie mam najlepszego zdjęcia bo musiałam dzieciom niemal wyrywać z rąk
Sa dość słodkie, bo to amerykański przepis. Następnym razem spróbuję zmniejszyć ilość cukru.
Robiłam z połowy porcji i wyszło mi 15 sporych ciastek.
- 226g masła miekkiego
- 1 szkl cukru
- 1 szkl brązowego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 3 szkl maki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki drobinek czekoladowych
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Masło utrzeć z obydwoma cukrami, dodać jako i wanilię, utrzeć na gładką masę. Dodać suche składniki, wymieszać, dodać drobinki czekoladowe i wymieszać. Z masy brać ok 2 łyżki i formować kulki, kłaść na blaszce i piec 8-10 min. Trzeba uważać żeby ich za długo nie piec; są gotowe gdy brzegi się lekko zezloca a środek jest nadal dość miękki.
Nie mam najlepszego zdjęcia bo musiałam dzieciom niemal wyrywać z rąk
Sa dość słodkie, bo to amerykański przepis. Następnym razem spróbuję zmniejszyć ilość cukru.