- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Amoniaczki
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
1 łyżeczka amoniaku
1/2 szklanki śmietany
białko do smarowania
cukier kryształ do posypania po wierzchu
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy nożem razem z margaryną. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Amoniak rozpuszczamy w śmietanie.
2. Z tak przygotowanych składników zagniatamy szybko gładkie ciasto i wsadzamy je na ok. pół godziny do lodówki.
3. Wałkujemy ciasto na grubość 3 – 4 mm, posypując stolnicę mąką. Foremkami wycinamy ciasteczka, układamy je na blaszce, smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem kryształem. Amoniaczki pieczemy ok. 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciastka można składać po dwa, dając w środek dżem lub powidła.
1/2 kostki margaryny
2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
1 łyżeczka amoniaku
1/2 szklanki śmietany
białko do smarowania
cukier kryształ do posypania po wierzchu
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę i siekamy nożem razem z margaryną. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Amoniak rozpuszczamy w śmietanie.
2. Z tak przygotowanych składników zagniatamy szybko gładkie ciasto i wsadzamy je na ok. pół godziny do lodówki.
3. Wałkujemy ciasto na grubość 3 – 4 mm, posypując stolnicę mąką. Foremkami wycinamy ciasteczka, układamy je na blaszce, smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem kryształem. Amoniaczki pieczemy ok. 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciastka można składać po dwa, dając w środek dżem lub powidła.
