- Sie 7, 2006
- 1,017
- 0
- 0
Ananas z kozim serkiem i czarnym pieprzem
Potrzeba:
4 plastry świeżego i dojrzałego ananasa
sok z 2 cytryn
2 łyżeczki miodu
świeżo (!) mielony pieprz
kozi serek (lub opcjonalnie gałka lodów/ricotty)
Ananasa opiec na złoto, dosyć mocno byleby się nie przypalił. Sok z cytryny zagotować z miodem, gotować 2-3 minuty. Przestudzić (powinien lekko stężeć).
Skropić plastry ananasa sosem, posypać pieprzem, podawać ciepłe z odrobina koziego serka.
Zastanawiam sie jak zaklasyfikować to danko: z ricottą lub lodami swobodnie nadaje się na deser, z kozim serkiem, który jest już bardzo wyrazisty w sumie też. Choć tak sobie myślę, że w myśl idei o spożywaniu owoców na początku posiłku odważyłabym się to podać jako przystawkę
Nie wiem jaki miała na myśli autorka ale wnioskuję, że twardy gatunek można zapiec razem z ananasem a wersję twarożkową położyć na talerzu.
Dla mnie to połączenie jest tak zmysłowe, świeże, zaskakujące.. Takie moje małe odkrycie przy okazji Francuskiego Tygodnia

Potrzeba:
4 plastry świeżego i dojrzałego ananasa
sok z 2 cytryn
2 łyżeczki miodu
świeżo (!) mielony pieprz
kozi serek (lub opcjonalnie gałka lodów/ricotty)
Ananasa opiec na złoto, dosyć mocno byleby się nie przypalił. Sok z cytryny zagotować z miodem, gotować 2-3 minuty. Przestudzić (powinien lekko stężeć).
Skropić plastry ananasa sosem, posypać pieprzem, podawać ciepłe z odrobina koziego serka.
Zastanawiam sie jak zaklasyfikować to danko: z ricottą lub lodami swobodnie nadaje się na deser, z kozim serkiem, który jest już bardzo wyrazisty w sumie też. Choć tak sobie myślę, że w myśl idei o spożywaniu owoców na początku posiłku odważyłabym się to podać jako przystawkę

Nie wiem jaki miała na myśli autorka ale wnioskuję, że twardy gatunek można zapiec razem z ananasem a wersję twarożkową położyć na talerzu.
Dla mnie to połączenie jest tak zmysłowe, świeże, zaskakujące.. Takie moje małe odkrycie przy okazji Francuskiego Tygodnia
