Angielska zupa cebulowa z szałwią i cheddarem

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Angielska zupa cebulowa z szałwią i cheddarem

Przepis z programu Jamie w domu
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-...-cheddarem.html

ilość osób: 8

"Zupa cebulowa jest prosta i bezpretensjonalna. To jedna z moich ulubionych zup, niestety, robię ją tylko w restauracji albo gotuję wyłącznie dla siebie, ponieważ moja pani uważa, że jest uczulona na cebulę (co nie jest prawdą, przemycam masę cebuli do innych dań, bez jej wiedzy!).
Spróbujcie zdobyć różne gatunki cebuli—w sumie potrzebny wam będzie kilogram. Usmażcie ją delikatnie, na maleńkim ogniu, a smak, którego nabierze, naprawdę was zadziwi.

Składniki
spory kawałek masła
oliwa
porządna garść świeżych listków szałwii (8 listków odłóżcie do dekoracji)
6 roztartych ząbków czosnku
5 czerwonych cebul, pokrojonych w plasterki
3 duże białe cebule, pokrojone w plasterki
3 podłużne szalotki, pokrojone w plasterki
300 g porów, obranych z wierzchnich liści i pokrojonych w plasterki
sól morska i świeżo mielony pieprz
2 litry dobrej jakości bulionu wołowego, drobiowego lub warzywnego
8 kromek dobrego, czerstwego chleba
sos Worcestershire

Przygotowanie
Do rondla z grubym dnem wlejcie trochę oliwy, dodajcie masło i włóżcie czosnek i szałwię. Wymieszajcie, dodajcie cebulę i pory. Przyprawcie solą i pieprzem. Przykryjcie garnek pokrywką, zostawiając małą szparkę. Duście cebulę na maleńkim ogniu przez około 50 minut, starając się nie zrumienić cebuli. Zdejmijcie pokrywkę na ostatnie 20 minut—cebula nabierze złotego koloru. Od czasu do czasu wymieszajcie cebulę, żeby nic nie przywarło do dna. Cierpliwe, powolne duszenie cebuli spowoduje, że będzie ona miała wspaniałą słodycz i aromat, niech was więc nie korci, żeby przyspieszyć ten etap. W momencie, kiedy cebule i pory są już gotowe, wlejcie bulion. Doprowadźcie do wrzenia, a następnie zmniejszcie gaz i gotujcie na małym ogniu 10 do 15 minut. Jeśli chcecie, możecie zdjąć z wierzchu trochę tłuszczu - ja go zostawiam, bo dodaje smaku i aromatu. Rozgrzejcie piekarnik do maksimum. Opieczcie kromki chleba z obu stron. Sprawdźcie, czy zupa jest wystarczająco słona, w razie potrzeby dodajcie więcej soli. Nalejcie zupę do ośmiu żaroodpornych miseczek i ustawcie je na blasze. Porozrywajcie opieczony chleb tak, aby kromka pasowała do miseczki, jak pokrywka. Ułóżcie chleb na wierzchu i wciśnijcie go lekko w zupę. Posypcie tartym cheddarem i pokropcie sosem Worcestershire. Skropcie listki szałwii oliwą i ułóżcie po jednym. Wstawcie miseczki na blasze do piekarnika i zapiekajcie, aż ser się stopi i nabierze złotego koloru. Pilnujcie, by się nie spalił! W momencie, kiedy ser zacznie topiąc się bulgotać, ostrożnie wyjmijcie blachę i przenieście ją do stołu. Smacznego!"

Moje uwagi:
Długie duszenie cebuli daje rzeczywiście rewelacyjny smak i aromat. Musiałam dać sporo świeżo mielonego pieprzu, by zrównoważyć tę słodycz. Wadą jest bury kolor od czerwonej cebuli, więc ją zmiksowałam, by wyglądała ładniej.
Chleb pokroiłam w niewielkie kawałki, by łatwiej można go było zjeść.
Wyśmienita zupa. Polecam gorąco na jesienną pluchę.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
Jamie w domu to chyba mój ulubiony program Jamiego, a ten przepis przeoczyłam, brzmi super, juz sobie zapisuje do wypróbowania
icon_smile.gif
dzieki
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy