Angielski dżem morelowo ananasowy

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Jane Grigson, autorka książki Jane Grigson's English Food pisze:
" Przedstawiam ten przepis, ponieważ z takim dżemem nie spotkałam się nigdzie poza Anglią. W większości przypadków przepisy na dżem niczym znaczącym się nie różnią, jeśli chodzi o kraje północnej Europy i Amerykę. Moja matka przygotowywała taki dżem na specjalne okazje, kiedy byłam dzieckiem, jednak podczas wojny przepis zaginął. Potem, dość niespodziewanie, ktoś przesłał mi ten przepis, ponieważ jemu także kojarzył się ze wspaniałymi herbatkami organizowanymi przez jego matkę w czasach, zanim liczenie kalorii stało się narodowym sportem. Pamiętał bułeczki z ciasta francuskiego z pikantnym nadzieniem, kanapki, biszkopt ze śmietaną i dżemem, kokosowe piramidki i inne drobne ciasteczka, ciasta - oraz ten cudowny dżem"

d_em1.JPG

100 g suszonych moreli ( Jane używa 500 g - ja zmniejszyłam proporcje)
1 puszka ananasa w lekkim syropie ( moja puszka - 565g całość, 340g ananasa bez zalewy)
150 g cukru ( użyłam cukru żelującego)
sok z 1/2 cytryny

( Jane dodała jeszcze płatki migdałowe, które ja pomijam ze względu na uczulenie)

Morele pokroić w paseczki. Gotować w rondlu przez 15 minut w 150 ml zalewy z ananasa.
Ananasa drobno posiekać. Ja połowę potraktowałam krótko blenderem, a resztę drobno posiekałam.
Dodać do moreli wraz z cukrem, jeszcze 100 ml zalewy i sokiem z cytryny.
Gotować 20 minut, ( w razie potrzeby dodać jeszcze soku z cytryny ) po czym napełniać słoiczki i ustawiać je na zakrętkach.

Otrzymałam 2 słoiczki, każdy po 350 g dżemu.
Przepysznego dżemu, zasługującego na określenie, jakim obdarza go Jane: "magnificent".
Na pewno do powtórek.
mniam.gif

d_em2.JPG

Dżem na zdjęciu podany do tostów Payn Pur-Dew.

Załączniki

• d_em1.JPG
    d_em1.JPG
    101.2 KB · Wyświetleń: 0
  • d_em2.JPG
    d_em2.JPG
    84.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
szczerze mówiąc nie jestem fanką ani suszonych moreli, ani ananasa (przynajmniej tego w syropie), ale połączenie z migdałami wydało mi się ciekawe
icon_smile.gif
gdybym jednak chciała ich użyć, to ile? i czy je najpierw uprażyć czy wrzucić takie "surowe"? No i oczywiście kiedy je dodać? ;)

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Adrijach, Jane daje 125 g migdałów w płatkach na 500 g moreli. Dodaje je razem z ananasem, "surowe".
icon_smile.gif

Tyle, że nie wydaje mi się, by poza wrażeniem chrupkości dawały jakiś smak.
Ja suszonych moreli solo w zasadzie nie jadam. Ananasa lubię. Dżem ananasowy lubiłam od dzieciństwa.
Zaintrygował mnie ten przepis - suszone morele i ananas z puszki. Spróbowałam - wyszło bardzo dobre.
Oczywiście - między nami - nie namawiam na niego osób, które nie lubią ani moreli , ani ananasów.
icon_smile.gif

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Ja nie lubię ich solo ;) nieprecyzyjnie się wyraziłam ;) dlatego jestem ciekawa całości. Hm... to ja może spróbuję w wersji bez migdałów i z migdałami + aromat migdałowy albo amaretto?
fiesgrins.gif
no zobaczymy jeszcze
icon_smile.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Sprobuje! Sprobuje!
Ale... czy ananas moze byc swiezy?
Jesli nie, to tu nie ma ananasa w syropie. Jest bez cukru. Powinnam w zwiazku z tym dac wiecej cukru?

A sprobuje, bo wspanialy jest dzem z fig suszonych z pomarancza (tez wlasnie robie po marmoladzie z pomaranczy sewilskich). Morele suszone lubie... powinno byc dobrze.

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Bardzo lubie i morele i ananasy
icon_biggrin.gif
Na pewno wyprobuje, fajny przepis.

Kermidt, a jaki to dzem z suszonych fig i pomaranczy? Jesli mozesz, podaj przepis.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
AS, ciagle nie mam przepisu jako takiego.
Zmierzam do osigniecia smaku tradycyjnego produktu z Dalmacji http://www.dalmatiaimports.com/

probki do porownan mam
fiesgrins.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ker, jeśli masz puszkowany ananas bez cukru, to myślę, że będzie dobry - dosłodzisz sobie do smaku wg. uznania.
Surowy też by chyba mógł być - ale chyba będzie zdecydowanie kwaśniejszy.
gruebel_2.gif

W każdym razie - w oryginale jest puszkowany.

Podobno surowy ananas uniemożliwa ścinanie się galaretki, ale to się tyczy żelatyny, a nie cukru żelujacego z pektynami.

Ja bym celowała raczej w ten z puszki i dosładzała
icon_smile.gif

Ten Twój z figami brzmi bardzo interesująco.

Dzięki, A.S.
icon_smile.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Zrobiłam
fiesgrins.gif
Użyłam jednak świeżego ananasa, nie puszkowanego bo za tym nie przepadam
icon_wink.gif
Ananas był średni, pokroiłam go w drobną kostkę, dodałam 250 g moreli i sok z całej cytryny, zagotowałam i zostawiłam na noc, żeby morele napęczniały. Niestety było za mało soku, więc dodałam sok z dużej pomarańczy, i ponieważ nadal było zbyt suche dolałam po prostu wody, ok. 3/4 szklanki. Gotowałam aż ananas stracił surowość (był raczej niedojrzały i twardawy), potem dosypałam cukru żelującego do smaku, tak ok. 3/4-1 szklanki i gotowałam 4 minuty. Wyszło 5 słoiczków pysznego dżemu, dzięki Mi za przepis
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dziuniu, ogromnie się cieszę!
Surowy ananas to bardzo dobry pomysł - tylko pewnie więcej cukru trzeba
icon_smile.gif

Ciesze się, że Ci smakuje
icon_biggrin.gif

( ja znów robiłam, bo nasze 2 słoiczki się już skończyły
icon_smile.gif
)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy