- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Źródło przepisu: http://www.greatbritishkitchen.co.uk/recip...ame=ricepudding
50 g ryżu o krótkich okrągłych ziarnach lub ryżu brązowego lub płatków ryżowych
600 ml mleka(750 ml jeśli używamy ryżu brązowego)
2 łyżki cukru
15 g masła
1/4 łyżeczki cynamonu lub gałki muszkatołowej
Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Wysmarować masłem niewysokie żaroodporne naczynie o pojemności min.1.1 litra.Wsypać ryż i wlać mleko,dodać cukier i resztę masła.Wierzch posypać cynamonem lub gałką.
Wstawić do piekarnika i piec 2-2.5 godziny(ryż brązowy przez dodatkowe 1/2 godziny)mieszając 2-3 razy w trakcie 1 godziny.Jeśli skórka zacznie się przypalać to nakryć folią alu.
Podawać gorące lub zimne z owocami,orzechami lub jogurtem.
Moje uwagi:
-użyłam włoskiego ryżu originario
-nie należy zmniejszać ilości mleka-inaczej pudding będzie za suchy
-pod koniec pieczenia trzeba często zaglądać bo skórka lubi się przypalać
-pudding jest pyszny-ryż nie rozgotowuje się ale jest bardzo kremowy i smakuje zupełnie inaczej niż ryż gotowany na mleku
50 g ryżu o krótkich okrągłych ziarnach lub ryżu brązowego lub płatków ryżowych
600 ml mleka(750 ml jeśli używamy ryżu brązowego)
2 łyżki cukru
15 g masła
1/4 łyżeczki cynamonu lub gałki muszkatołowej
Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Wysmarować masłem niewysokie żaroodporne naczynie o pojemności min.1.1 litra.Wsypać ryż i wlać mleko,dodać cukier i resztę masła.Wierzch posypać cynamonem lub gałką.
Wstawić do piekarnika i piec 2-2.5 godziny(ryż brązowy przez dodatkowe 1/2 godziny)mieszając 2-3 razy w trakcie 1 godziny.Jeśli skórka zacznie się przypalać to nakryć folią alu.
Podawać gorące lub zimne z owocami,orzechami lub jogurtem.
Moje uwagi:
-użyłam włoskiego ryżu originario
-nie należy zmniejszać ilości mleka-inaczej pudding będzie za suchy
-pod koniec pieczenia trzeba często zaglądać bo skórka lubi się przypalać

-pudding jest pyszny-ryż nie rozgotowuje się ale jest bardzo kremowy i smakuje zupełnie inaczej niż ryż gotowany na mleku