- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0

ciasto:
400 g mąki
1/2 łyżeczki soli
50 g cukru pudru
7 g świeżych drożdży
2 jajka
cukier waniliowy
trochę gałki muszkatołowej
125 g mleka
50 g miękkiego masła
---------
wierzch:
1 jajko
1 łyżka śmietany
gałka muszkatołowa
1 łyżka brązowego cukru
1 lyżka cukru pudru
1/4 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżki płatków migdałowych
2 duże jabłka obrane i pokrojone w plasterki
---------------
lukier:
75 g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
Zagnieść ciasto z podanych składników. Kiedy będzie gładkie, przykryć
ściereczką i poczekać aż wyrośnie (1-1,5 h) lub wrzucić na noc do lodówki.
Następnie wyłożyć je do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub
wyłożonej papierem) blaszki o wielkości 20x30 cm.
Ze składników na wierzch: śmietanę ubić z jajkiem, dodać gałkę i posmarować tym
wierzch ciasta. Na tym ułożyć plasterki jabłek, posypać cukrem i migdałami.
Piec w temp. 200 st C ok. 40 min (sprawdzać patyczkiem).
Kiedy ciasto się upiecze i nieco przestygnie, zrobić lukier: cukier puder
utrzeć z łyżką gorącej wody (można dodać wody odrobinę więcej) i posmarować tym
ciasto.
Zjeść

smacznego!
_____
L