Apple Kuchen wg Nigelli Lawson

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0


ciasto:
400 g mąki
1/2 łyżeczki soli
50 g cukru pudru
7 g świeżych drożdży
2 jajka
cukier waniliowy
trochę gałki muszkatołowej
125 g mleka
50 g miękkiego masła
---------
wierzch:
1 jajko
1 łyżka śmietany
gałka muszkatołowa
1 łyżka brązowego cukru
1 lyżka cukru pudru
1/4 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżki płatków migdałowych
2 duże jabłka obrane i pokrojone w plasterki
---------------
lukier:
75 g cukru pudru
1 łyżka gorącej wody

Zagnieść ciasto z podanych składników. Kiedy będzie gładkie, przykryć
ściereczką i poczekać aż wyrośnie (1-1,5 h) lub wrzucić na noc do lodówki.
Następnie wyłożyć je do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub
wyłożonej papierem) blaszki o wielkości 20x30 cm.

Ze składników na wierzch: śmietanę ubić z jajkiem, dodać gałkę i posmarować tym
wierzch ciasta. Na tym ułożyć plasterki jabłek, posypać cukrem i migdałami.
Piec w temp. 200 st C ok. 40 min (sprawdzać patyczkiem).

Kiedy ciasto się upiecze i nieco przestygnie, zrobić lukier: cukier puder
utrzeć z łyżką gorącej wody (można dodać wody odrobinę więcej) i posmarować tym
ciasto.
Zjeść
icon_smile.gif


smacznego!
_____
L
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Moje, zrobione dokładnie wg przepisu

R__ne_039_1.jpg
 

Załączniki

  • R__ne_039_1.jpg
    R__ne_039_1.jpg
    33.4 KB · Wyświetleń: 3

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,936
6,344
113
Margot, Hazo - piękne i bardzo apetyczne ciasta Wam wyszły.
mniam.gif
Też mam na nie ochotę, tylko zastanawia mnie, czy w przepisie nie ma błędu co do ilości drożdży. Siedem gramów świeżych czy może suszonych?
gruebel_2.gif

A może 70 g świeżych?
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ps. czesto nawet odwazam mniej niz 7g!!
icon_mrgreen.gif

czy masz wage elektroniczna?? bo jesli nie, to rozumiem ze moze dlatego...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,936
6,344
113
Pomijając stronę techniczną, do 400 g mąki bardziej mi pasuje dodanie 7 g suszonych drożdży. Moim zdaniem, taka ilość świeżych jest po prostu zbyt mała, by podnieść ciężkie owocowe ciasto.
icon_smile.gif

Ale jak już zaznaczyłam - to tylko moim zdaniem. Poczekam teraz na opinię osób, które to ciasto robiły.
icon_smile.gif



P.S.Wagę elektroniczną posiadam.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Joanna @ 1 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=573768Pomijając stronę techniczną, do 400 g mąki bardziej mi pasuje dodanie 7 g suszonych drożdży. Moim zdaniem, taka ilość świeżych jest po prostu zbyt mała, by podnieść ciężkie owocowe ciasto.
icon_smile.gif
moze i tak... nie wiem... ale np. w mojej ksiazce o chlebie pisze ze na kg maki dodaje sie od 15 do 25g drozdzy...
wiec te 7g na 400g maki by pasowalo
icon_wink.gif

no ale specjalistka nie jestem...
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Ja odważyłam 7g drożdży świeżych. Bardziej się obawiałam o ich jakość, bo pierwszy raz używałam drożdży wcześniej zamrożonych. Ale ciasto bez problemu urosło.
 

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Nie przepadam za ciastem drożdżowym- jakoś źle mi wychodzi
gruebel_2.gif
, ale to wyszło super. Jest puchate, nie za słodkie i takie w sam raz
mniam.gif
. Następnym razem dodam więcej jabłek, bo będzie następny raz bez najmniejszej wątpliwości
icon_mrgreen.gif

Dziękuję Lisko za przepis
anbetung.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy