Apple pie

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Cieniutkie, az listkujace kruche ciasto wypelnione mnostwem jablek, z odrobina korzennych przypraw i skorki z cytryny.

applepieramkasendmniejszeja8.jpg


Okragla forma do "pie" o ok. 25cm srednicy

Ciasto na pie w/g Bajaderki:
2 1/2 szklanki maki
170g zimnego masla, pokrojonego w kostke
2 lyzki cukru
szczypta soli

55g zimnej margaryny do pieczenia pokrojonej na kawalki
1 jajko
lodowato zimna woda, okolo 3 lyzki

Nadzienie:
2 lyzki maki ziemniaczanej
1/3 szkl bialego cukru
1/3 szkl cukru brazowego ciemnego
skorka otarta z 1/2 cytryny
po 1/4 lyzeczki zmielonego cynamonu, galki muszkatolowej i gozdzikow

1,5 kg jablek obranych i pokrojonych w dosc cienkie plasterki
sok z 1/2 cytryny

Ciasto:
Pierwsze 4 skladniki posiekac razem w malakserze, dodac shortening i posiekac az utworza sie grube grudki. Jajko rozbeltac z 2 lyzkami wody, dodac do ciasta - bzyknac az ciasto utworzy duze wilgotne kawalki, jezeli potrzeba (ciasto jest za suche) dodac troche pozostalej wody. Powstala kule podzielic na 2 czesci, rozplaszczyc, zawinac i schlodzic przynajmniej godzine.

Nadzienie:
Mieszamy z duzej misce 4 pierwsze skladniki i przyprawy.Jablka skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z sypkimi skladnikami w misce.

Wylepiamy forme do pie 1/2 rozwalkowanego ciasta. Nakladamy na nie wymieszane skladniki nadzienia i przykrywamy "siatka" z reszty ciasta. Dokladnie zlepiamy brzegi. Pieczemy 50min do 1 godz w 190 stopniach.

Mozemy rowniez przykryc pie pelnym platem kruchego ciasta. Po zlepieniu brzegow trzeba w kilku miejscach naciac wierzch, zeby para miala ktoredy uciec w czasie pieczenia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Agusiu cudo! ehh szukałam kiedyś takiego wałeczka do robienia siatki ale nie odnalazłam...a tak pięknie to wygląda
icon_biggrin.gif