- Maj 12, 2007
- 3,009
- 0
- 0
40 dag mąki
25 dag margaryny
20 dag cukru pudru
2 żółtka
skórka otarta z jednej cytryny
kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego
Mąkę wymieszać z cukrem, startą skórką cytrynową, żółtkami, aromatem i miękkim tłuszczem. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki. Stolnicę opruszyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka lub (jesli ktoś nie ma) szklanką krążki. Piec w temp. 220 stopni, na jasnozłoty kolor. Pieką się szybko, ok. 6 minut jedna blaszka. Przechowywać w pudełku, przez wiele dni zachowują świeżość, są kruche i bardzo domowe w smaku.
Ciasteczka można polukrować, wtedy lukier z dodatkiem soku cytrynowego (ma być kwaskowaty), można też składać po dwa krążki, smarując w środku dżemem. Do tych ciasteczek dodałam aromat waniliowy, akurat taki był w domu.
Oto fotki na zachętę. Robi się je szybko i starczają na długo. U nas delektujemy się ciasteczkami przez 3 dni, a jesteśmy wielkimi ciastożercami

25 dag margaryny
20 dag cukru pudru
2 żółtka
skórka otarta z jednej cytryny
kilka kropel aromatu rumowego lub migdałowego
Mąkę wymieszać z cukrem, startą skórką cytrynową, żółtkami, aromatem i miękkim tłuszczem. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki. Stolnicę opruszyć mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka lub (jesli ktoś nie ma) szklanką krążki. Piec w temp. 220 stopni, na jasnozłoty kolor. Pieką się szybko, ok. 6 minut jedna blaszka. Przechowywać w pudełku, przez wiele dni zachowują świeżość, są kruche i bardzo domowe w smaku.
Ciasteczka można polukrować, wtedy lukier z dodatkiem soku cytrynowego (ma być kwaskowaty), można też składać po dwa krążki, smarując w środku dżemem. Do tych ciasteczek dodałam aromat waniliowy, akurat taki był w domu.
Oto fotki na zachętę. Robi się je szybko i starczają na długo. U nas delektujemy się ciasteczkami przez 3 dni, a jesteśmy wielkimi ciastożercami


