oryginalny przepis pochodzi z onetu i jest Iśki
Składniki
• CIASTO:
• 20 dag mąki
• szczypta soli
• 10 dag schłodzonego masła
• jajko
• 2 - 3 łyżki śmietany
• łyżeczka cynamonu
• cukier waniliowy (opakowanie)
• MASA ARONIOWA:
• pół kg aronii
• 2 ładne, dojrzałe gruszki
• 2 szklanki cukru
• szklanka wody
• pół szklanki rodzynek
• ewentualnie 2 banany
• 4 łyżeczki żelatyny
• KREM CYNAMONOWY:
• 3 opakowania (po 18 dag) serka homogenizowanego
• 3 łyżki cukru
• łyżka soku z cytryny
• 4 łyżeczki żelatyny
Etapy przygotowania
1. Ciasto: z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i chłodzimy je minimum 3 godziny w lodówce. Następnie ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną, wysypaną bułką tartą, formę do tarty (średnica 28 cm), nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni przez 30 - 35 minut. Studzimy
2. Masa aroniowa: aronię po wypłukaniu wrzucamy do rondla, podlewamy wodą, dodajemy cukier i dusimy, do odparowania wody najmniej pół godzinki. Następnie dodajemy starte na dużych oczkach tarki gruszki, rodzynki i ewentualnie pokrojone w plasterki banany. Jeszcze chwilkę trzymamy na palniku. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Starannie mieszamy z konfiturą, wykładamy równo na placek, zostawiamy do zastygnięcia.
3. Krem: serki łączymy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Żelatynę tak jak poprzednio rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do serka i mieszamy. Krem wykładamy na owocową masę i czekamy, aż stężeje.
tak mi wyszło
trochę mniej kremu mi wyszło więc klepnęłam po kulce lodów
p.s. jak ktoś znajdzie oryginalne zdjęcie będę wdzięczna za zamieszczenie

Składniki
• CIASTO:
• 20 dag mąki
• szczypta soli
• 10 dag schłodzonego masła
• jajko
• 2 - 3 łyżki śmietany
• łyżeczka cynamonu
• cukier waniliowy (opakowanie)
• MASA ARONIOWA:
• pół kg aronii
• 2 ładne, dojrzałe gruszki
• 2 szklanki cukru
• szklanka wody
• pół szklanki rodzynek
• ewentualnie 2 banany
• 4 łyżeczki żelatyny
• KREM CYNAMONOWY:
• 3 opakowania (po 18 dag) serka homogenizowanego
• 3 łyżki cukru
• łyżka soku z cytryny
• 4 łyżeczki żelatyny
Etapy przygotowania
1. Ciasto: z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i chłodzimy je minimum 3 godziny w lodówce. Następnie ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną, wysypaną bułką tartą, formę do tarty (średnica 28 cm), nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni przez 30 - 35 minut. Studzimy
2. Masa aroniowa: aronię po wypłukaniu wrzucamy do rondla, podlewamy wodą, dodajemy cukier i dusimy, do odparowania wody najmniej pół godzinki. Następnie dodajemy starte na dużych oczkach tarki gruszki, rodzynki i ewentualnie pokrojone w plasterki banany. Jeszcze chwilkę trzymamy na palniku. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Starannie mieszamy z konfiturą, wykładamy równo na placek, zostawiamy do zastygnięcia.
3. Krem: serki łączymy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Żelatynę tak jak poprzednio rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do serka i mieszamy. Krem wykładamy na owocową masę i czekamy, aż stężeje.
tak mi wyszło

trochę mniej kremu mi wyszło więc klepnęłam po kulce lodów


p.s. jak ktoś znajdzie oryginalne zdjęcie będę wdzięczna za zamieszczenie

Ostatnią edycję dokonał moderator: