- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
po pół łyżeczki: oregano, tymianku, bazylii
1 suszona ostra papryczka, pokruszona
2 ząbki czosnku wyciśnięte
1 łyżeczka soli, octu
1 łyżka oliwy
1 kg kawałków z kurczaka
1/4 szklanki masła
2/3 szklanki pokrojonego drobno boczku
1 cebula, posiekana
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1/3 szklanki posiekanych zielonych oliwek
1 łyżeczka kaparów
2 pomidory, obrane, bez pestek, pokrojone w kostkę
1 szklanka miąższu z pomidorów
2 szklanki groszku
1 szklanka ryżu
3 szklanki drobiowego bulionu
1/2 pimento pokrojonych w plasterki
Oregano, tymianek, bazylię, papryczkę, czosnek wymieszać z octem i oliwą. Natrzeć tą masą kurczaka. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić kurczaka na złoto. Dodać boczek i podsmażyć z 10 minut. Następnie dodać paprykę, cebulę, oliwki i kapary. Dusić parę minutek. Dodać pomidory, groszek, ryż i wywar. Dusić pod przykryciem pół godziny. Udekorować pimento
Ja pomijam w tym przepisie kapary i pimento. Poza tym jest pycha
Źródło: "Międzynarodowe przysmaki rodzinne" Ron Kalenuik
1 suszona ostra papryczka, pokruszona
2 ząbki czosnku wyciśnięte
1 łyżeczka soli, octu
1 łyżka oliwy
1 kg kawałków z kurczaka
1/4 szklanki masła
2/3 szklanki pokrojonego drobno boczku
1 cebula, posiekana
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1/3 szklanki posiekanych zielonych oliwek
1 łyżeczka kaparów
2 pomidory, obrane, bez pestek, pokrojone w kostkę
1 szklanka miąższu z pomidorów
2 szklanki groszku
1 szklanka ryżu
3 szklanki drobiowego bulionu
1/2 pimento pokrojonych w plasterki
Oregano, tymianek, bazylię, papryczkę, czosnek wymieszać z octem i oliwą. Natrzeć tą masą kurczaka. W rondlu rozgrzać masło i przyrumienić kurczaka na złoto. Dodać boczek i podsmażyć z 10 minut. Następnie dodać paprykę, cebulę, oliwki i kapary. Dusić parę minutek. Dodać pomidory, groszek, ryż i wywar. Dusić pod przykryciem pół godziny. Udekorować pimento
Ja pomijam w tym przepisie kapary i pimento. Poza tym jest pycha

Źródło: "Międzynarodowe przysmaki rodzinne" Ron Kalenuik
Ostatnią edycję dokonał moderator: