- Sty 6, 2007
- 4,044
- 0
- 0
Skladniki:
100g ryzu typu (carolino, arborio, wazne by mial okragle pekate ziarenka, a nie dlugie)
1 lyzka masla
1 laska cynamonu
obrana skorka z cytryny – bez bialej czesci
½ litra mleka
4,5 zoltek
125 gram cukru albo mniej
Gotujemy ryz z lyzka masla, cynamonem i skorka z cytryny w wodzie –3x tyle wody ile wyjdzie nam objetosciowo ryzu. Kiedy juz ryz nam sie ugotuje, stopniowo dodajemy mleko. Za kazdym razem podniesie nam sie piana . Dodajemy powoli ciagle mieszajac – a do uzyskania kremowej konsystencji. Wszystko to robimy na malym ogniu, po uplywie jakiegos czasu, jak ryz wchlonie nam mleko dodajemy zoltka. Najpierw warto je rozmieszac osobno z kilkoma lyzkami cieplego ryzu, a potem dodac do pozostalej masy ryzowej - tak by nam sie nie zwazylo. Potem dodajemy cukier, mieszamy dobrze, i wykladamy na talerzyki lub plaskie miseczki i ladnie wygladzamy. Dekorujemy cynamonem.
Zanim wylozymy na talerzyki warto wyciagnac laske cynamonu i skorke z cytryny. Mozna to zrobic tez przed dodaniem zoltek .
Przepis z blogu port.Da Condição Humana
Inny prosty przepis z netu:
1 litr mleka
1 filizanka ryzu (125g)
4 lyzki cukru
2 zoltka
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
cynamon do dekoracji
Gotujemy ryz w mleku, powoli, na slabym ogniu.
Jak juz uzyskamy odpowiadajaca nam kremowa konsytencje, dodajemy, cukier, zoltka (uwaga nie zwazyc) i ekstrakt wanilowy. Mieszamy. Podajemy jak wyzej.
Nie nalezy sie przejmowac tym, ze troche nam ryz przywrze do dna .
Mozna tez zajrzec do tego przepisu: Lavender rice pudding
100g ryzu typu (carolino, arborio, wazne by mial okragle pekate ziarenka, a nie dlugie)
1 lyzka masla
1 laska cynamonu
obrana skorka z cytryny – bez bialej czesci
½ litra mleka
4,5 zoltek
125 gram cukru albo mniej
Gotujemy ryz z lyzka masla, cynamonem i skorka z cytryny w wodzie –3x tyle wody ile wyjdzie nam objetosciowo ryzu. Kiedy juz ryz nam sie ugotuje, stopniowo dodajemy mleko. Za kazdym razem podniesie nam sie piana . Dodajemy powoli ciagle mieszajac – a do uzyskania kremowej konsystencji. Wszystko to robimy na malym ogniu, po uplywie jakiegos czasu, jak ryz wchlonie nam mleko dodajemy zoltka. Najpierw warto je rozmieszac osobno z kilkoma lyzkami cieplego ryzu, a potem dodac do pozostalej masy ryzowej - tak by nam sie nie zwazylo. Potem dodajemy cukier, mieszamy dobrze, i wykladamy na talerzyki lub plaskie miseczki i ladnie wygladzamy. Dekorujemy cynamonem.
Zanim wylozymy na talerzyki warto wyciagnac laske cynamonu i skorke z cytryny. Mozna to zrobic tez przed dodaniem zoltek .
Przepis z blogu port.Da Condição Humana
Inny prosty przepis z netu:
1 litr mleka
1 filizanka ryzu (125g)
4 lyzki cukru
2 zoltka
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
cynamon do dekoracji
Gotujemy ryz w mleku, powoli, na slabym ogniu.
Jak juz uzyskamy odpowiadajaca nam kremowa konsytencje, dodajemy, cukier, zoltka (uwaga nie zwazyc) i ekstrakt wanilowy. Mieszamy. Podajemy jak wyzej.
Nie nalezy sie przejmowac tym, ze troche nam ryz przywrze do dna .
Mozna tez zajrzec do tego przepisu: Lavender rice pudding
Ostatnią edycję dokonał moderator: