Arroz doce

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Skladniki:
100g ryzu typu (carolino, arborio, wazne by mial okragle pekate ziarenka, a nie dlugie)
1 lyzka masla
1 laska cynamonu
obrana skorka z cytryny – bez bialej czesci
½ litra mleka
4,5 zoltek
125 gram cukru albo mniej

Gotujemy ryz z lyzka masla, cynamonem i skorka z cytryny w wodzie –3x tyle wody ile wyjdzie nam objetosciowo ryzu. Kiedy juz ryz nam sie ugotuje, stopniowo dodajemy mleko. Za kazdym razem podniesie nam sie piana . Dodajemy powoli ciagle mieszajac – a do uzyskania kremowej konsystencji. Wszystko to robimy na malym ogniu, po uplywie jakiegos czasu, jak ryz wchlonie nam mleko dodajemy zoltka. Najpierw warto je rozmieszac osobno z kilkoma lyzkami cieplego ryzu, a potem dodac do pozostalej masy ryzowej - tak by nam sie nie zwazylo. Potem dodajemy cukier, mieszamy dobrze, i wykladamy na talerzyki lub plaskie miseczki i ladnie wygladzamy. Dekorujemy cynamonem.
Zanim wylozymy na talerzyki warto wyciagnac laske cynamonu i skorke z cytryny. Mozna to zrobic tez przed dodaniem zoltek .

Przepis z blogu port.Da Condição Humana

Inny prosty przepis z netu:

1 litr mleka
1 filizanka ryzu (125g)
4 lyzki cukru
2 zoltka
1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
cynamon do dekoracji

Gotujemy ryz w mleku, powoli, na slabym ogniu.
Jak juz uzyskamy odpowiadajaca nam kremowa konsytencje, dodajemy, cukier, zoltka (uwaga nie zwazyc) i ekstrakt wanilowy. Mieszamy. Podajemy jak wyzej.
Nie nalezy sie przejmowac tym, ze troche nam ryz przywrze do dna .


Mozna tez zajrzec do tego przepisu: Lavender rice pudding
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy