- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Aspirynki Bajaderki (z mniama; wpisuje na prosbe Kash'y
)
cytuje:
składniki
35 dag maki
28 dag masla
3 duze zoltka
2 lyzki kwasnej smietany
lukier:
3 bialka
cukier puder
sposób przygotowania
Make przesiac, posiekac z tluszczem, dodac pozostale skladniki i szybko zarobic (swietnie do tego nadaje sie malakser). Ciasto podzielic na dwie czesci, kazda lekko splaszczyc, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej godzine, lub dluzej.
Rozwalkowac ciasto na grubosc 3-4mm i wycinac okragle ciasteczka (wielkosc dowolna, slicznie wygladaja jak sa malutkie, ale pochlania to mase czasu). Ukladac na posmarowanej maslem lub wylozonej pergaminem blasze. Smarowac lukrem, zostawiajac waziutki margines dookola ciasteczka. Piec w nagrzanym do 180ÂşC piekarnku przez okolo 20 minut.
Wyjac z piekarnika i dokladnie wystudzic na metalowej siateczce. Kiedy sa juz zimne, sklejac dwa ciasteczka dzemem.
Przechowywac w szczelnej metalowej puszce.

cytuje:
składniki
35 dag maki
28 dag masla
3 duze zoltka
2 lyzki kwasnej smietany
lukier:
3 bialka
cukier puder
sposób przygotowania
Make przesiac, posiekac z tluszczem, dodac pozostale skladniki i szybko zarobic (swietnie do tego nadaje sie malakser). Ciasto podzielic na dwie czesci, kazda lekko splaszczyc, zawinac w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej godzine, lub dluzej.
Rozwalkowac ciasto na grubosc 3-4mm i wycinac okragle ciasteczka (wielkosc dowolna, slicznie wygladaja jak sa malutkie, ale pochlania to mase czasu). Ukladac na posmarowanej maslem lub wylozonej pergaminem blasze. Smarowac lukrem, zostawiajac waziutki margines dookola ciasteczka. Piec w nagrzanym do 180ÂşC piekarnku przez okolo 20 minut.
Wyjac z piekarnika i dokladnie wystudzic na metalowej siateczce. Kiedy sa juz zimne, sklejac dwa ciasteczka dzemem.
Przechowywac w szczelnej metalowej puszce.
Ostatnią edycję dokonał moderator: