- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Tygrysie bułki
czyli inaczej Atacama bułeczki
Zaczyn:
50 g pszennej mąki (typ 550)
50 ml wody
5 g drozdzy
Ciasto:
Zaczyn
400 g pszennej mąki (typ 550)
200 ml wody
35 g masła
20 g świeżych drożdzy
1 łyżeczka miodu lub słodu spożywczego
1 łyżeczka soli
Masa ryżowa
60 g mąki ryżowej
65 ml wody
5 g świeżych drożdzy
łyżeczka cukru
łyżeczka oliwki
szczypta soli
1.Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12 godzin.
2.Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia ( nie ma to jak maszyna do robienia chleba)
3.Wszystkie składniki na masę ryżową mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4.Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy 8 bułeczek i odstawiamy do wyrośnięcia.
5.Wyrośnięte bułeczki smarujemy delikatnie i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut od czasu do czasu skrapiając bułki wodą.
Ps.Przepis mam z Rumuńskiej strony http://www.lauraadamache.ro/2011/12/chifle-atacama.html . Tam też autorka blogu tak nazwała te bułeczki i chyba bardzo trafnie .
czyli inaczej Atacama bułeczki

Zaczyn:
50 g pszennej mąki (typ 550)
50 ml wody
5 g drozdzy
Ciasto:
Zaczyn
400 g pszennej mąki (typ 550)
200 ml wody
35 g masła
20 g świeżych drożdzy
1 łyżeczka miodu lub słodu spożywczego
1 łyżeczka soli
Masa ryżowa
60 g mąki ryżowej
65 ml wody
5 g świeżych drożdzy
łyżeczka cukru
łyżeczka oliwki
szczypta soli
1.Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12 godzin.
2.Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia ( nie ma to jak maszyna do robienia chleba)
3.Wszystkie składniki na masę ryżową mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
4.Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy 8 bułeczek i odstawiamy do wyrośnięcia.
5.Wyrośnięte bułeczki smarujemy delikatnie i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut od czasu do czasu skrapiając bułki wodą.
Ps.Przepis mam z Rumuńskiej strony http://www.lauraadamache.ro/2011/12/chifle-atacama.html . Tam też autorka blogu tak nazwała te bułeczki i chyba bardzo trafnie .
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: