Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Atacama bułeczki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1333896" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Tygrysie bułki </strong></span></p><p>czyli inaczej Atacama bułeczki</p><p></p><p>[ATTACH=full]76278[/ATTACH]</p><p></p><p>Zaczyn:</p><p>50 g pszennej mąki (typ 550)</p><p>50 ml wody</p><p>5 g drozdzy</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>Zaczyn</p><p>400 g pszennej mąki (typ 550)</p><p>200 ml wody</p><p>35 g masła</p><p>20 g świeżych drożdzy</p><p>1 łyżeczka miodu lub słodu spożywczego</p><p>1 łyżeczka soli</p><p></p><p>Masa ryżowa</p><p>60 g mąki ryżowej</p><p>65 ml wody</p><p>5 g świeżych drożdzy</p><p>łyżeczka cukru</p><p>łyżeczka oliwki</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>1.Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12 godzin.</p><p>2.Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia ( nie ma to jak maszyna do robienia chleba)</p><p>3.Wszystkie składniki na masę ryżową mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.</p><p>4.Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy 8 bułeczek i odstawiamy do wyrośnięcia.</p><p>5.Wyrośnięte bułeczki smarujemy delikatnie i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut od czasu do czasu skrapiając bułki wodą.</p><p> </p><p>Ps.Przepis mam z Rumuńskiej strony <a href="http://www.lauraadamache.ro/2011/12/chifle-atacama.html" target="_blank">http://www.lauraadamache.ro/2011/12/chifle-atacama.html</a> . Tam też autorka blogu tak nazwała te bułeczki i chyba bardzo trafnie .</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1333896, member: 140"] [SIZE=14][B]Tygrysie bułki [/B][/SIZE] czyli inaczej Atacama bułeczki [ATTACH=full]76278[/ATTACH] Zaczyn: 50 g pszennej mąki (typ 550) 50 ml wody 5 g drozdzy Ciasto: Zaczyn 400 g pszennej mąki (typ 550) 200 ml wody 35 g masła 20 g świeżych drożdzy 1 łyżeczka miodu lub słodu spożywczego 1 łyżeczka soli Masa ryżowa 60 g mąki ryżowej 65 ml wody 5 g świeżych drożdzy łyżeczka cukru łyżeczka oliwki szczypta soli 1.Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. 2.Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia ( nie ma to jak maszyna do robienia chleba) 3.Wszystkie składniki na masę ryżową mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. 4.Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy 8 bułeczek i odstawiamy do wyrośnięcia. 5.Wyrośnięte bułeczki smarujemy delikatnie i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy 25 minut od czasu do czasu skrapiając bułki wodą. Ps.Przepis mam z Rumuńskiej strony [URL="http://www.lauraadamache.ro/2011/12/chifle-atacama.html"]http://www.lauraadamache.ro/2011/12/chifle-atacama.html[/URL] . Tam też autorka blogu tak nazwała te bułeczki i chyba bardzo trafnie . [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Atacama bułeczki
Top
Bottom