Sezon jablkowy juz sie zaczal a wiec proponuje przepis na zutylizowanie tych pysznych owocow
1 opakowanie puff pastry (mrozone ciasto francuskie)
2 jablka (Macintosh najlepiej), obrane i pokrojone na ok. pol centymentrowe plasterki
1/4 szklanki brazowego cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 lyzki cynamonu
1 lyzka maki
1/4 szklanki rodzynek ( ja dalam tyle rodzynek i troche orzechow pekanow)
12 dag sera type philadelphia, ubic mikserem az puszysty
12 dag sera wiejskiego
kilka kropel waniliowego aromatu
6 dag masla , rozpuscic
cukier puder
Lody waniliowe lub bita smietana
Jablka, brazowy cukier, polowe bialego cukru i cynamon mieszamy razem w duzej misce. Odstawiamy na 30 minut, a nastepnie przekladamy do sitka tak aby pozbyc sie wiekszosci powstalego soku.
Jablka przekladamy z powrotem do miski, dodajemy maki i delikatnie calosc mieszamy. Nasza mikstura powinna miec tylko troche soku - nie za duzo. Dodajemy rodzynki i orzechy- mieszamy.
Serowa czesc: Ubity serek kremowy mieszamy z serem wiejskim, wanilia i pozostalym cukrem- dokladnie mieszamy ( ja ubilam mikserem) .
Stolnice posypujemy cukrem , a nastepnie rozwalkowujemy ciasto francuskie ( musi nadal byc bardzo zimne ale juz nie zamrozone). Walkujemy tak aby mialo ksztalt prostokatu ale bylo dwa razy wieksze. Tak rozwalkowane ciasto smarujemy delikatnie roztopionym maslem.
Serowa warstwe dobrze rozsmarowywujemy na naszym rozwalkowanym ciescie, pozostawiajac okolo 2 centymetrowy brzeg. Lekko posypujemy cukrem ( 1/8 szklanki ) i nastepnie wykladamy jablkowo-orzechowa mieszanke.
Na samym koncu calosc lekko smarujemy roztopionym maslem i zwijamy na ksztalt rolady. Przed wlozeniem do piekarnika pedzelkujemy bialkiem jajka i posypujemy cukrem. Pieczemy w 180C przez okolo 50 minut.
Podajemy z lodami waniliowymi lub bita smietana
Przepis zaczerpniety z Diana's recipes.
1 opakowanie puff pastry (mrozone ciasto francuskie)
2 jablka (Macintosh najlepiej), obrane i pokrojone na ok. pol centymentrowe plasterki
1/4 szklanki brazowego cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 lyzki cynamonu
1 lyzka maki
1/4 szklanki rodzynek ( ja dalam tyle rodzynek i troche orzechow pekanow)
12 dag sera type philadelphia, ubic mikserem az puszysty
12 dag sera wiejskiego
kilka kropel waniliowego aromatu
6 dag masla , rozpuscic
cukier puder
Lody waniliowe lub bita smietana
Jablka, brazowy cukier, polowe bialego cukru i cynamon mieszamy razem w duzej misce. Odstawiamy na 30 minut, a nastepnie przekladamy do sitka tak aby pozbyc sie wiekszosci powstalego soku.
Jablka przekladamy z powrotem do miski, dodajemy maki i delikatnie calosc mieszamy. Nasza mikstura powinna miec tylko troche soku - nie za duzo. Dodajemy rodzynki i orzechy- mieszamy.
Serowa czesc: Ubity serek kremowy mieszamy z serem wiejskim, wanilia i pozostalym cukrem- dokladnie mieszamy ( ja ubilam mikserem) .
Stolnice posypujemy cukrem , a nastepnie rozwalkowujemy ciasto francuskie ( musi nadal byc bardzo zimne ale juz nie zamrozone). Walkujemy tak aby mialo ksztalt prostokatu ale bylo dwa razy wieksze. Tak rozwalkowane ciasto smarujemy delikatnie roztopionym maslem.
Serowa warstwe dobrze rozsmarowywujemy na naszym rozwalkowanym ciescie, pozostawiajac okolo 2 centymetrowy brzeg. Lekko posypujemy cukrem ( 1/8 szklanki ) i nastepnie wykladamy jablkowo-orzechowa mieszanke.
Na samym koncu calosc lekko smarujemy roztopionym maslem i zwijamy na ksztalt rolady. Przed wlozeniem do piekarnika pedzelkujemy bialkiem jajka i posypujemy cukrem. Pieczemy w 180C przez okolo 50 minut.
Podajemy z lodami waniliowymi lub bita smietana

Przepis zaczerpniety z Diana's recipes.
Ostatnią edycję dokonał moderator: