- Cze 24, 2005
- 16,727
- 601
- 113
przyznaje się ,ze przepis na oko trochę bardziej niż trochę
, ale one zawsze smaczne wychodzą
Łazanki
paczka łazanek gotowych lub robimy sami tak jak robi się makaron i ja biorę ok 300-400g mąki i 3-4 jaka , czasami biorę mąkę razową orkiszowa
( robiłam też łazanki tylko z maki razowej orkiszowej i wody)- makaron( jeśli sami robimy to zagniatamy , wałkujemy kroimy) gotujemy , odcedzamy i mieszamy z
Farszem
to tak gotuje kiszoną kapustę w niedużej ilości wody z ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego , majerankiem , liściem laurowym -moja była co dopiero ukiszona mało kwaśna i bardzo drobno szatkowana, odcedzam
osobno dusze trochę cebuli,cebula na sucha patelnie i jak się ulotni pierwszy zapach daję olej i dusze-smażę aż się lekko zrumieni
osobno na maśle dusze pieczarki ]
pieczarki i cebule miele (ale można prędzej je bardzo drobno siekać i już nie mielić)
ja czasami robię ze świeżej, obgotowuję kapustę tak przekrojona na 4 części, odcedzam (mocno)kroje na kawałki wielkości łazanek tak samo dalej
A już wymieszane z farszem łazanki najczęściej zapiekam( można posypać odrobina sera,ale mało), chyba ,że wszystko mam bardzo gorące i mi się nie chce to też smaczne
a proporcje to ok
1kg kapusty kiszonej lub mniejsza główka świeżej( można też łączyć obie)
ok 1/2 kg pieczarek
3-4 cebule
+ reszta do smaku-z przypraw jeszcze pasuje jałowiec, kurkuma i mielony kminek wędzona papryka

Łazanki
paczka łazanek gotowych lub robimy sami tak jak robi się makaron i ja biorę ok 300-400g mąki i 3-4 jaka , czasami biorę mąkę razową orkiszowa
( robiłam też łazanki tylko z maki razowej orkiszowej i wody)- makaron( jeśli sami robimy to zagniatamy , wałkujemy kroimy) gotujemy , odcedzamy i mieszamy z
Farszem
to tak gotuje kiszoną kapustę w niedużej ilości wody z ziarenkami pieprzu, ziela angielskiego , majerankiem , liściem laurowym -moja była co dopiero ukiszona mało kwaśna i bardzo drobno szatkowana, odcedzam
osobno dusze trochę cebuli,cebula na sucha patelnie i jak się ulotni pierwszy zapach daję olej i dusze-smażę aż się lekko zrumieni
osobno na maśle dusze pieczarki ]
pieczarki i cebule miele (ale można prędzej je bardzo drobno siekać i już nie mielić)
ja czasami robię ze świeżej, obgotowuję kapustę tak przekrojona na 4 części, odcedzam (mocno)kroje na kawałki wielkości łazanek tak samo dalej
A już wymieszane z farszem łazanki najczęściej zapiekam( można posypać odrobina sera,ale mało), chyba ,że wszystko mam bardzo gorące i mi się nie chce to też smaczne
a proporcje to ok
1kg kapusty kiszonej lub mniejsza główka świeżej( można też łączyć obie)
ok 1/2 kg pieczarek
3-4 cebule
+ reszta do smaku-z przypraw jeszcze pasuje jałowiec, kurkuma i mielony kminek wędzona papryka